Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 9. 2012,
18.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 9. 2012, 18.39

7 let, 2 meseca

Sindikati napovedujejo vztrajnost, delodajalci moč argumentov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Socialni partnerji so bili z izmenjavo stališč v okviru mednarodne konference Reforma trga dela: Nove priložnosti za boljši jutri zadovoljni.

Predstavniki sindikatov sicer še vedno pričakujejo trda pogajanja in ne nameravajo podleči pritiskom, delodajalci pa so bolj optimistični in verjamejo, da bo moč argumentov zmagala nad argumenti moči.

Majcen: Za odpravninski sklad bi se veljalo potruditi Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije (KS 90) Peter Majcen je konferenco označil kot revijo stališč sodelujočih socialnih partnerjev in mednarodnih organizacij. Zadovoljen je bil zlasti s predstavitvijo nekaterih izkušenj iz tujine. Prepričala ga je zlasti vodja pravne službe pri Gospodarski zbornici Avstrijske Štajerske Ingrid Kuster, ki je predstavila avstrijske izkušnje na področju sistema odpravnin. Kot je dejala, imajo v Avstriji deset poklicnih odpravninskih skladov. Delodajalec vanje od plače delavcev nakazuje 1,53 odstotka.

Za odpravninski sklad, ki ga je ministrstvo za delo umaknilo iz predloga reforme, bi se veljalo potruditi, verjame Majcen. Kot je spomnil, namreč velik odstotek slovenskih delavcev zdaj ostane brez odpravnine, kar bi sklad preprečil.

"Sindikati prav gotovo ne bodo pristajali na stiskanje v kot" Sicer pa je Majcen ocenil, da so pred socialnimi partnerji težka pogajanja o reformah. "Sindikati prav gotovo ne bodo pristajali na stiskanje v kot oz. na časovno stisko," je poudaril. Potrebne so namreč rešitve, ki bodo v prid celotni populaciji, je dodal.

V ZDS si želijo času primerno in primerjalno ustrezno delovnopravno zakonodajo Da je bila konferenca zaradi soočenja različnih pogledov pozitivna, je ocenil tudi predsednik Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Milan Lukič. Kot je povedal, je dobil občutek, da je mogoče pogajanja o reformah vendarle pričakovati z več optimizma. "Zdi se mi, da bi tokrat lahko prevladali argumenti proti argumentom ali pa moč argumentov, ne pa argumenti moči," je dejal. Zatrdil je še, da jim v ZDS niti na misel ne pride, da bi zmanjševali pravice delavcev, temveč da si zgolj želijo času primerno in primerjalno ustrezno delovnopravno zakonodajo, ki bi iz podjetij umaknila elemente sociale, ki v resnici spada v domeno države.

Izhodišča reforme trga dela, ki so denimo še predvidevala poseg v plačan odmor za malico in dodatek na delovno dobo, so bila precej bolj optimistična od sedanjega predloga, je ocenil. Da reforma v resnici ni reforma, temveč zgolj skupek kozmetičnih popravkov, kot so ocenili nekateri v Gospodarski zbornici Slovenije, je po njegovem mnenju prezgodaj govoriti, saj tekst še ni dokončen.

"Usklajevanje je naloga socialnega dialoga" V zvezi s stališčem komisarja za zaposlovanje in socialne zadeve Laszla Andorja, da gredo slovenske reforme v pravo smer, je Majcen ocenil, da je prišel in odšel in da v Ljubljani zagotovo ni bil zato, da bi vlado "okregal". "Povedal ni ničesar nepričakovanega. Rekel bi, da bodo reforme dobro sprejete, če bo v središču interes ljudi," je sklenil predstavnik delojemalcev. Lukič pa je komisarju potrdil. Smer je prava pri ključnih elementih, je menil in dodal, da so še vedno razhajanja glede "nians". Usklajevanje pa je naloga socialnega dialoga, je sklenil.

Ne spreglejte