Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2012,
17.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sindikat delodajalec investicija

Petek, 13. 1. 2012, 17.10

7 let, 2 meseca

Sindikati in delodajalci: Temo zagona investicij bo dodelala ožja skupina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sindikati in delodajalci so se v nadaljevanju pogovorov o izhodiščih za nov socialni sporazum dogovorili glede dodelave prvega poglavja sporazuma, to je spodbuditve investicijskega cikla.

Imenovali so ožjo skupino, ki bo dokončno oblikovala predloge obeh strani. Večjih razhajanj med njimi pri tej temi ni bilo, so pojasnili.

"Danes je bilo to srečanje krajše, ker smo se samo operativno pogovarjali glede izdelave oz. dodelave prvega poglavja socialnega sporazuma, to je spodbuditve investicijskega cikla," je povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

V tem poglavju "ni prišlo do nekih večjih razhajanj med socialnimi partnerji" Spomnil je, da sta obe strani dali vrsto pobud na temo ponovnega zagona gospodarstva že na torkovem sestanku, "zdaj pa smo to eni in drugi proučili in se dogovorili za ožjo skupino, ki bo te predloge dala v neko končno obliko". Kot je še povedal Semolič, v tem poglavju "ni prišlo do nekih večjih razhajanj med socialnimi partnerji, kar je dobra popotnica, da bo relativno hitro zaključeno".

Da nekih novih zaključkov danes niso podali, je potrdil tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole. "Večinoma smo se strinjali s stališči prvega poglavja in se dogovorili, da bomo vanj vnesli nove informacije glede javnofinančnega položaja, ki smo jih danes slišali od vlade. To bo podlaga za usklajevanja," je povedal.

Ministra za razvoj in evropske zadeve ter za finance, ki opravljata tekoče posle, Mitja Gaspari in France Križanič sta namreč socialnim partnerjem na seji Ekonomsko socialnega sveta (ESS) predstavila aktualne makroekonomske kazalce in pojasnila, da mora Slovenija letos privarčevati 700 milijonov evrov.

Znova se bodo sestali v torek Sindikati in delodajalci se bodo znova sestali v torek, ko bodo imeli na sporedu drugo poglavje socialnega sporazuma, to je delovanje pravne države, je pojasnil Semolič.

Gre za temo, ki jo pripravlja sindikalna stran in ki je sicer po Smoletovih besedah precej obsežna. Vključuje namreč vprašanja sive ekonomije, inšpekcijskega dela, delovanja pravosodnih organov ipd. "Tu pričakujemo bolj dolgotrajno usklajevanje, je sklenil predstavnik delodajalcev.

Želijo si krajšo pot do sklenitve socialnega sporazuma Obe strani želita z rednimi srečanji najti čim več skupnih izhodišč, tako da bo, potem ko bo oblikovana nova vlada, pot do sklenitve socialnega sporazuma lahko krajša, kot je bila v preteklosti.

Ne spreglejte