SiolNET. Posel danes Novice
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sindikat železničarjev zamrznil za danes napovedano stavko v Dobovi

0,24

termometer

vlak, Slovenske železnice, SŽ
Foto: Srdjan Cvjetović

Sindikatu železničarjev Slovenije in vodstvu Slovenskih železnic (SŽ) je danes uspelo doseči napredek pri pogajanjih o stavkovnih zahtevah sindikata. Ta se je tako odločil, da za danes med 17. in 21. uro napovedano stavko prometnikov na železniški postaji v Dobovi zamrzne za nedoločen čas.

"Po predstavitvi ter pravkar končani razpravi o analizi trenutnega stanja v zvezi s pogajanji o stavkovnih zahtevah sindikata smo na pristojnih organih sprejeli odločitev, da današnjo napovedano opozorilno stavko, ki se naj bi izvedla na železniški postaji Dobova med 17. in 21. uro na delovnem mestu prometnik, zamrznemo za nedoločen čas," so sporočili s sindikata.

Delavci zahtevajo več zaposlenih, saj so preobremenjeni

Ob tem so poudarili, da jim ni primarni interes in cilj stavka ter povzročanje škode SŽ, temveč strpen in konstruktiven dialog.

Sindikat je prvo v nizu napovedanih opozorilnih stavk izvedel v torek na ranžirni postaji Zalog, ko je po pojasnilih člana stavkovnega odbora Alberta Pavliča stavkalo okoli 40 premikačev in vlakovodij. Stavka je potekala brez zapletov, zagotovili so prevoze, ki so zakonsko določeni - hitro pokvarljivega blaga, nevarnih snovi in, če bi bilo potrebno, goriva za Petrol.

Albert Pavlič Posel danes Slovenske železnice: Sindikati dvomijo o Pavličevem odstopu

Železničarji med drugim zahtevajo, da vodstvo vse zaposlene obravnava enakopravno, saj da zdaj med drugim dodatke za določeno delo dobivajo le nekateri, plačila za enako delo pa so različna. Zahtevajo tudi, da se zagotovi zadostno število zaposlenih, saj so zdaj nekateri zaposleni preobremenjeni in tudi ne morejo izkoristiti dopusta in odmora med delom.

Stavke nadaljujejo še v poletnih mesecih

Sindikat železničarjev Slovenije je eden od 10 reprezentativnih sindikatov na SŽ in je z okoli dva tisoč člani največji. Preostalih devet sindikatov predstavlja dve tretjini od približno 7.500 zaposlenih. Ti so v torek z vodstvom SŽ podpisali spremenjeno kolektivno pogodbo za dejavnost železniškega prometa.

Sindikat je sicer za junij in julij napovedal vrsto opozorilnih stavk. Prva je bila v torek, današnja, sicer druga v seriji, je zamrznjena. Po načrtih naj bi premikači in vlakovodje delo prekinili še 19. junija med 10. in 14. uro na železniški postaji Koper-tovorna, 21. junija med 12. in 16. uro na lokaciji Maribor-Tezno, 26. junija med 10. in 14. uro na železniški postaji Hodoš in 28. junija med 7. in 11. uro na železniški postaji Celje-Čret, medtem ko naj bi sprevodniki in vodje vlaka stavkali 3. julija med 9. in 13. uro.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin