Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 3. 2012,
16.43

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 21. 3. 2012, 16.43

7 let, 2 meseca

Sindikat IPS opozarja na nespoštovanje pravice do dopusta pogodbenih delavcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sindikat IPS se je že obrnil na Luko Koper in na območno enoto republiškega inšpektorata za delo.

V Sindikatu izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) opozarjajo, da pogodbeni delavci, ki delajo za podizvajalce Luke Koper oz. t.i. podjetij IPS, prejemajo v podpis sklepe o dopustu, v katerih pa jim priznavajo le dopust v minimalnem trajanju.

Delavcem ne priznavajo vseh dodatkov, ki jim pripadajo Kot so opozorili v SIPS, nekateri med temi delavci sploh prvič prejemajo sklepe, s katerimi se jim priznava pravica do dopusta, zato v sindikatu to štejejo za uspeh njihovega sindikalnega prizadevanja. Po drugi strani pa opozarjajo, da podjetja IPS delavcem s temi sklepi priznavajo le dopust v minimalnem trajanju, ne pa tudi vseh dodatkov, ki jim pripadajo skladno z delovnopravno ureditvijo npr. za nočno delo ali za vsakega otroka, mlajšega od 15 let.

Sindikat je zato delavcem priporočil, naj ne podpišejo sklepa, če menijo, da jim je delodajalce priznal dopust v prekratkem trajanju.

K posredovanju so pozvali tudi Luko Koper Obenem SIPS poziva k posredovanju tudi Luko Koper, ki se je, kot spominjajo, zavezala, da bo kot najmočnejši akter učinkovito posredovala pri podjetjih IPS v primeru nespoštovanja delavskih pravic. "Pravica do dopusta je priložnost, da Luka Koper dokaže, da je s to zavezo mislila resno in da ji je resnično mar za pravice delavcev, ki delajo zanjo," so pojasnili.

SIPS je o težavah v določenih podjetjih sicer obvestil tudi koprski inšpektorat za delo, a zaenkrat brez rezultata, so še zapisali.

Luka Koper sama ne more posegati v delovnopravna razmerja V Luki Koper so pojasnili, da s strani sindikata niso prejeli prijave o domnevnih kršitvah in so zanje izvedeli s strani medijev, zato zadeve ne morejo komentirati. Pri tem poudarjajo, da ima inšpektorat za delo vsa zakonska pooblastila, da ukrepa, medtem ko Luka sama ne more posegati v delovnopravna razmerja med delodajalcem (podjetjem IPS) in pri njem zaposlenim delavcem. Zato je SIPS po mnenju Luke tudi ubral pravo pot s tem, da se je obrnil na inšpektorat.

Pojasnil zaenkrat ni mogoče dobiti niti z Inšpektorata RS za delo.

Ne spreglejte