Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 5. 2018,
14.57

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Gorenje sindikat stavka delavci

Četrtek, 31. 5. 2018, 14.57

5 let, 10 mesecev

Sindikat in uprava Gorenja dosegla dogovor o kolektivni pogodbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Gorenje | Foto STA

Foto: STA

Uprava Gorenja in sindikat v podjetju sta po poročanju STA dosegla dogovor o prenovljeni podjetniški kolektivni pogodbi, ki jo bodo predvidoma podpisali v petek. Odpoved prejšnje pogodbe je močno razburila sindikat, ki je napovedal tudi stavko, a sta nato strani znova sedli za pogajalsko mizo.

Novo podjetniško kolektivno pogodbo so že podprli tako v upravi Gorenja kot v vodstvu podjetniške konference Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei). Danes se sicer izteče rok, ki sta si ga strani postavili za dogovor o novi pogodbi.

Gorenje
Novice Kaj Kitajci nameravajo z Gorenjem

Glavni razlog za nezadovoljstvo skrajšanje dopusta

Vodstvo Gorenja je podjetniško kolektivno pogodbo, ki je bila sklenjena leta 1991, odpovedalo januarja, ker naj ne bi več ustrezala aktualnim razmeram.

Odpoved je delavce razburila, pri čemer je bil glavni razlog za nezadovoljstvo skrajšanje dopusta. Uprava je predlagala, da se ta skrajša za od štiri do pet dni, sindikat pa je bil pripravljen privoliti v skrajšanje dopusta le za dva dneva.

Uprava je sedaj po neuradnih podatkih sprejela predlog sindikata in dopust skrajšala za dva dneva. Med pogajanji o prenovljeni podjetniški pogodbi naj bi uprava in sindikata dosegla tudi dogovor o eskalacijski klavzuli, ki se nanaša na delno usklajevanje plač z inflacijo.

Gorenje
Novice "Made in Slovenia": spet bomo lahko kupovali "naše" televizorje

Sindikat marca preklical stavko

Ker uprava ni želela preklicati odpovedi kolektivne pogodbe, je Skei za 14. marec napovedal dvourno stavko v vseh treh izmenah. Po doseženem sporazumu in umiku preklica obstoječe kolektivne pogodbe je sindikat Gorenja stavko preklical.

Po navedbah Gorenjeve uprave je bila sicer januarska odpoved podjetniške kolektivne pogodbe zakonita in legitimna, a je vodstvo družbe kljub temu storilo korak nazaj, enako pa da so storili tudi v sindikatu.

Ne spreglejte