Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 3. 2020,
11.18

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

vlada virus Koronavirus trgovina

Petek, 20. 3. 2020, 11.18

4 leta, 1 mesec

Vlada popustila: trgovine odprte do 18. ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Avstrija trgovina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela odlok, s katerim se minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšuje na 18. uro. S tem je odgovorila na zahteve sindikata delavcev trgovine, ki je v primeru, da bi morale vse trgovine ostati odprte najmanj do 20. ure, grozil s stavko. Določen obratovalni čas ne velja več za manjše trgovce.

Aleš Hojs
Novice Grem lahko na sprehod s partnerjem, če nisva poročena? Minister odgovarja. #video

Vlada je sprejela spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. Za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, je z njim določila obratovalni čas od vsaj 8. do najmanj do 18. ure, piše STA.

Odlok bo veljal od polnoči 

Spremenjen odlok hkrati določa izjemo od sicer z odlokom določenega obratovalnega časa prodajaln z živili in kmetijskimi pridelki, in sicer za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge, ki bodo v skladu z odlokom lahko same določale obratovalni čas na podlagi svoje poslovne odločitve. To je, kot je spomnila vlada, nujno zaradi organiziranja dela v okviru obstoječega kadra in običajnega obratovalnega časa.

Trgovina, koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V sporočilu po seji je vlada sicer znova spomnila, da je namen določitve minimalnega obratovalnega časa preprečevanje stikov zaradi epidemije. Zato se z odlokom določa delovni čas, ki omogoča daljši časovni interval opravljanja nakupov v prodajalnah in s tem manjšo koncentracijo kupcev. Vlada je natančneje določila tudi prodajalno z živili, in sicer da je ta "prodajalna, ki v pretežni meri prodaja živila". V izjeme od prepovedi delovanja pa je dodala tudi prodajalne s hrano za živali.

Donacija 300 tisoč mask s Kitajske
Novice Potrjenih 341 primerov okužb, v Ljubljano prispelo 300 tisoč mask iz Kitajske #foto #video

Rožič: Vlada je delno ugodila našim zahtevam

Vlada je s prej omenjeno potezo le delno prisluhnila zahtevam Sindikata delavcev trgovine Slovenije, pravi generalni sekretar tega sindikata Ladi Rožič. "A želimo si aktivnega dialoga, ki ga še vedno zavračajo," opozarja Rožič. Če bodo trgovci ureditev zlorabljali, lahko po njegovih besedah še vedno pride do stavke.

"Če bi nam zares prisluhnili, bi razumeli, da določitev obratovalnega časa najmanj do 18. ure za večje trgovine ne bo prinesla želenega učinka bolj razpršene potrošnje," je za STA izpostavil Rožič. "Če bi to želeli, bi morali državljanom na dom poslati urnik, kdaj naj gredo v trgovino, ker sicer bodo gneče ob določenih urah v dnevu še vedno enake," je prepričan sindikalist.

Ob tem je izpostavil, da so kolektivi v trgovinah podhranjeni in da nekateri delodajalci še vedno zlorabljajo trenutno nakupovalno mrzlico "zaradi lastne želje po dobičkih". Zaposleni zato po njegovih besedah delajo nadure, zaradi bojazni pred izgubo službe pa nekateri prihajajo na delovno mesto celo z znaki prehlada ali vročine.

Ker to v tem času nikakor ni primerno, v sindikatu pozivajo, da se odlok popravi z omejitvijo delovnega časa do maksimalno 18. ure. "Zdravje zaposlenih v trgovini in vseh državljanov je namreč najpomembnejše in poskrbeti moramo za njihovo zaščito," je odločen Rožič. Sindikat delavcev trgovine bo zato izvajal striktni nadzor nad zlorabo te ureditve in v primeru kopičenja nadur zaposlene v posameznih enotah pozval k stavki "na način, da ostanejo doma".

Italija
Novice Zakaj je v Italiji toliko umrlih in kdo so #video

"V večjih trgovinah tudi do 70 oseb hkrati"

Sindikalist je po poročanju STA povedal še, da določitev odpiralnega časa sploh ne zagotavlja bolj razpršene potrošnje: "Čeprav so se delodajalci večinoma že sami organizirali in uredili varovalni sistem spuščanja le določenega števila oseb v trgovino, lahko po informacijah s terena trdimo, da so trgovine ob določenih urah v dnevu praktično prazne, spet ob drugih urah pa je lahko v večjih trgovinah tudi do 70 oseb hkrati."

Ljudje med seboj ne spoštujejo varnostne razdalje, prav tako nekateri ne uporabljajo rokavic ob zalaganju vozička s sadjem in zelenjavo, je dejal Rožič in dodal, da zaposleni poročajo tudi o izraziti nestrpnosti državljanov, celo verbalni agresiji.

"Če v vladi menijo, da bodo s takšnimi ukrepi rešili trenutne težave v trgovinski dejavnosti, si mečejo pesek v oči. Potrebni bi bili razumni ukrepi, med drugim vzpostavitev nadzora z varnostno službo tako pred trgovinami kot tudi na posameznih kritičnih oddelkih v trgovinah," je še navedel Rožič in predstavnike oblasti pozval k dialogu.

Ne spreglejte