Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2013,
19.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Uroš Čufer SDH ZSSS Kad

Četrtek, 21. 11. 2013, 19.00

7 let, 2 meseca

Sestanek Čuferja in sindikalistov o SDH "konstruktiven"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pogajanja predstavnikov sindikatov in finančnega ministra Uroša Čuferja o predlogu sprememb zakona o SDH so bila "konstruktivna", je povedal Ladi Rožič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Kot je dejal, je pri določenih vprašanjih prišlo do zbližanja. Ministrstvo naj bi lahko denimo ohranilo samostojnost Kada. Potem ko so v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v sredo predstavili dolg seznam zahtev v zvezi s predlogom sprememb zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH), je minister Čufer danes očitno pokazal pripravljenost na določeno popuščanje.

Ali bi se lahko Kad preoblikoval v demografski sklad? V zvezi z zahtevo ZSSS o preoblikovanju Kapitalske družbe (Kad) v demografski sklad, ki naj bi ga v sodelovanju s sindikati in upokojenci vzpostavilo ministrstvo za delo in bi prispeval k dolgoročnejši vzdržnosti pokojninske blagajne, bi lahko finančno ministrstvo pristalo na samostojnost Kada, je povedal Rožič. Na vprašanje, ali to pomeni, da bi se lahko Kad preoblikoval v demografski sklad, je odgovoril, da to še ni gotovo, da pa se na ministrstvu zavedajo problemov, ki bodo z demografsko strukturo.

Prav tako Čufer po njegovih besedah ni posebej nasprotoval njihovi ideji o ustanovitvi ekonomsko-socialnega strokovnega odbora pri SDH, ki bi štel šest predstavnikov, imenovanih na predlog reprezentativnih sindikalnih central, njegova naloga pa bi bilo spremljanje poslovanja holdinga.

Spremembe se obetajo tudi v delu predloga zakona, ki zadeva nadzorni svet holdinga, je pojasnil sindikalist. V ZSSS se jim sicer zdi posebej nerazumljivo, da so po zadnjem predlogu zakona fizične osebe, ki bodo člani nadzornega sveta, osebe, "ki imajo ali so v zadnjih šestih mesecih imele funkcijo v politični stranki". Kot je znano, v ZSSS zahtevajo tudi, da se hkrati z zakonom sprejme klasifikacijo državnih naložb in strategijo upravljanja državnega premoženja.

Glede na sestanek naj bi bilo lahko, tako Rožič, ko gre za znižanje državnih deležev, že v zakonu zapisano, kje bi bilo to mogoče. Ali to pomeni, da klasifikacije sploh ne bo, ni znal odgovoriti. So pa na ministrstvu po njegovih besedah nakazali, da bi bila lahko strategija upravljanja naložb pripravljena v treh mescih.

Napredek pa je bil očitno že pred današnjimi pogajanji dosežen tudi v zvezi z zahtevami Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS). Po zadnjemu predlogu zakona izpred nekaj dni naj bi namreč Modra zavarovalnica, ki upravlja z dodatnim pokojninskim zavarovanjem javnih uslužbencev, ohranila status strateške naložbe države.

Če se to ne bi zgodilo, bi zakonu grozil referendum. Tako je vsaj pred časom poudaril predsednik KSJS Branimir Štrukelj. Predlog sprememb zakona o SDH v petek roma na sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Kdaj bo na vladi, ni znano, na ministrstvu za finance pa vztrajajo, da mora biti sprejet do konca letošnjega leta.

Ne spreglejte