Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 1. 2014,
14.43

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

finance denar varčevanje

Torek, 7. 1. 2014, 14.43

7 mesecev, 3 tedne

Šest načinov za izboljšanje osebnih financ v letošnjem letu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Manj denarja boste izgubljali, če boste beležili izdatke, jih uravnotežili s prihodki, za slabe čase pa poskrbeli z avtomatiziranim varčevanjem. Posvetite se provizijam, zdravju in alternativam.

Beležite svoje izdatke Čeprav se marsikomu zdi zapisovanje vsakršnih izdatkov še tako mukotrpno, strokovnjaki poudarjajo, da le na ta način posameznik ugotovi, kako pogosto po nepotrebnem troši svoj denar. Pri tem pa se dandanes ni treba več zanašati zgolj na papirnate beležke. Obstajajo namreč številni programi za urejanje osebnih financ, ki si jih lahko namestite kar na pametni telefon ali tablico.

Uravnotežite prihodke in izdatke Ko imate pregled nad vsemi izdatki, je čas, da jih primerjate z vašimi prejemki. Številni šele takrat spoznajo, da v vsakodnevnem življenju trošijo več kot zaslužijo, poudarjajo strokovnjaki. "Zdaj lahko vidite, zakaj in kje po nepotrebnem izgubljate denar. Prepoznati težavo je že prvi korak k njenemu reševanju," poudarjajo strokovnjaki.

Avtomatizirajte Številni si za namen varčevanja odprejo poseben bančni račun, a se prepogosto zgodi, da ljudje tja preprosto "pozabijo" nakazati določen znesek denarja. Da bi se temu izognili, se splača odpreti trajnik in na ta način avtomatizirati varčevanje.

Cilj: brez provizij Velike stroške na dolgi rok povzročajo tudi različne provizije – najsi gre za provizije za dvige na bankomatih, druge bančne provizije in podobno. Razmislek o menjavi banke ali določene storitve, kot tudi avtomatizacija določenih transakcij, vam lahko nekoliko poceni življenje.

Pretresite obstoječe račune Ste prepričani, da potrebujete vse storitve, na katere ste naročeni? "Na začetku novega leta si vzemite uro ali dve in prelistajte po svojih računih ter preglejte, koliko plačujete za posamezne storitve," za spletno stran credit.com svetuje Gerri Detweiler. Kot poudarja, obstaja velika verjetnost, da vsaj za nekatere od storitev obstajajo neizkoriščeni popusti ali pa boljše alternative. "Preverite konkurenco in njeno ponudbo," svetuje.

Poskrbite za svoje zdravje Uresničene novoletne zaobljube o prenehanju kajenja in izgubi odvečne telesne teže bi po mnenju strokovnjakov pozitivno vplivale ne samo na zdravje, temveč tudi na vašo denarnico. Ob vse bolj obubožanem javnem zdravstvu vas bolezni, povezane s čezmerno težo in kajenjem, dolgoročno lahko stanejo precej denarja.

Ne spreglejte