Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 9. 2015,
11.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

potrošniki september Surs

Sreda, 23. 9. 2015, 11.56

7 let, 2 meseca

Septembra potrošniki nekoliko slabše razpoloženi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Razpoloženje slovenskih potrošnikov se je septembra glede na avgust malenkostno poslabšalo, kažejo podatki, ki jih je sporočil Surs.

Kazalnik zaupanja potrošnikov je bil na mesečni ravni nižji za eno odstotno točko. V primerjavi z lanskim septembrom so potrošniki še vedno za sedem odstotnih točk bolj optimistični, sporočajo državni statistiki.

Nižja pričakovanja za gospodarstvo, varčevanje in domače finance Vrednosti vseh štirih kazalnikov, ki merijo pričakovanje potrošnikov v prihodnjih 12 mesecih, so bile blizu avgustovskim vrednostim. Najbolj, za tri odstotne točke, se je poslabšal kazalnik pričakovanj glede gospodarskega stanja v Sloveniji.

Kazalnik pričakovanj glede varčevanja je bil slabši za dve odstotni točki, kazalnik pričakovanj glede finančnega stanja v gospodinjstvu je bil slabši za eno odstotno točko, kazalnik pričakovanj glede ravni brezposelnosti pa je ostal nespremenjen.

Optimizem med potrošniki: zdaj je čas za večje nakupe Potrošniki so nekoliko manj optimistični tudi v oceni trenutnega finančnega stanja v gospodinjstvu - kazalnik se je poslabšal za štiri odstotne točke - in glede gibanja cen v prihodnjih 12 mesecih, ta kazalnik je izgubil tri odstotne točke.

Nekoliko bolj optimistično pa slovenski potrošniki razmišljajo glede večjih nakupov v prihodnjih 12 mesecih (kazalnik je pridobil šest odstotnih točk) in glede finančnega stanja v gospodinjstvu v zadnjih 12 mesecih (kazalnik se je povišal za tri odstotne točke).

Glede na enako obdobje lani je slika nekoliko drugačna. Na dvig sedmih odstotnih točk so najbolj vplivala bolj optimistična pričakovanja potrošnikov za prihodnjih 12 mesecev glede ravni brezposelnosti (za 12 odstotnih točk), varčevanja (za osem odstotnih točk), gospodarskega stanja v Sloveniji (za šest odstotnih točk) in finančnega stanja v gospodinjstvu (za tri odstotne točke).

Menijo, da zdaj ni čas za varčevanje V medletni primerjavi so se izboljšali vsi kazalniki, razen kazalnika primernosti trenutka za varčevanje, ki se je poslabšal za osem odstotnih točk.

Od lanskoletnega povprečja je bil kazalnik zaupanja potrošnikov višji za 16 odstotnih točk.

Ne spreglejte