Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 12. 2014,
17.43

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gazprom Aleksej Miller

Sobota, 6. 12. 2014, 17.43

7 let, 2 meseca

Šef Gazproma: Projekta Južni tok je definitivno konec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvi mož ruskega energetskega giganta Gazprom Aleksej Miller je v današnjem intervjuju za rusko televizijo zagotovil, da je projekt gradnje plinovoda Južni tok zagotovo zaključen.

Obenem je zatrdil, da bo v prihodnosti ključno vlogo za energetsko varnost EU odigrala Turčija, s katero bo Rusija gradila nov plinovod.

"Gre za začetek konca našega modela" Po Millerjevih besedah se je Gazprom po zaključku projekta Južni tok odločil za novo strategijo za Evropo, ki da bo popolnoma spremenila dosedanje ravnanje Rusije z evropskimi trgi. "Gre za začetek konca našega modela, pri katerem smo se na evropskem trgu osredotočali na dobavo končnemu porabniku," je povedal Miller.

Krivdo je pripisal EU, ki je vodila politiko blokade Južnega toka. "Odločitev o zaključku projekta je bila osnovana na dejstvu, da ga ni mogoče izpeljati v luči neposredne blokade, kar je bila usmerjena politika EU," je povedal Miller.

S prstom je pokazal tudi na Bolgarijo S prstom je pokazal tudi na Bolgarijo, ki ni dala dovoljenja za gradnjo plinovoda pod svojimi teritorialnimi vodami in na svojem ozemlju. Bolgarija je že avgusta ustavila projekt izgradnje plinovoda, potem ko je Evropska komisija proti njej sprožila postopek zaradi suma, da je dala na razpisu v sklopu gradnje plinovoda prednost ruskim ponudnikom.

Glede morebitne obuditve projekta pa je Miller dejal, da ni zagotovil, da do blokad EU ne bo ponovno prišlo. Po njegovih besedah so v projekt vložili že veliko časa, naporov, tudi denarja. "Dobili smo veliko izkušenj. Lahko rečemo, da dobro poznamo evropsko birokracijo. Kdo bo zagotovil, da se to ne bo ponovno zgodilo čez mesec, dva ali čez pol leta?" je vprašal prvi mož Gazproma.

Poudaril, da bo po blokadi Južnega toka sedaj EU soočena z novo tranzicijsko državo Ob tem je poudaril, da bo po blokadi Južnega toka sedaj EU soočena z novo tranzicijsko državo - Turčijo. Kot strateški partner Rusije bi namreč lahko Turčija letno do Evrope speljala do 50 milijard kubičnih metrov plina. Vloga nemirne Ukrajine kot tranzicijske države za ruski plin bi tako postala ničelna, je zatrdil Miller. Plinski spori med Ukrajino in Rusijo so v EU večkrat povzročili skrbi o lastni energetski varnosti.

Gazprom je v ponedeljek v Ankari s turškim Botasom podpisal memorandum o sodelovanju pri gradnji plinovoda proti Turčiji. Novi plinovod bo imel enako zmogljivost, kot je bila predvidena za Južni tok, torej 63 milijard kubičnih metrov zemeljskega letno, od tega za turški trg 14 milijard kubičnih metrov. Skoraj 50 milijard kubičnih metrov pa se bo steklo do meje z Grčijo, kjer bo vzpostavljeno vozlišče. Vstopna točka za plin bo kompresorska postaja Ruskaja, ki se gradi v regiji Krasnodar.

Miller je poudaril, da bodo morali evropski dobavitelji odslej sami poskrbeti, da bo plin od vozlišča na meji med Grčijo in Turčijo prišel do končnih porabnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ne spreglejte