Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
11.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 11.00

7 let, 2 meseca

Še zadnji član Kramarjeve uprave zapustil NLB, se Kramar vrača v posel?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekdanji član uprave NLB Borut Stanič ni več zaposlen v banki, s čimer je ta odslovila še zadnjega člana dveh nekdanjih uprav pod vodstvom Marjana Kramarja. Kje so nekdaj vplivni bančniki danes?

Marjan Kramar je banko vodil od februarja 2004 do januarja 2009. Sam je takrat odšel, člani dveh njegovih uprav Andrej Hazabent, Borut Stanič, Alojz Jamnik, Matej Narat in Miran Vičič pa so ostali (omenimo, da so v upravi NLB v tem obdobju sedeli tudi predstavniki KBC Erik Luts, Pierre Van Keirsbilck in Claude Deroose). V zadnjih letih so banko drug za drugim zapuščali in se razkropili na različne položaje, nekateri so še vedno v družbah v delni lasti NLB. Zadnji je iz banke zdaj odšel Borut Stanič. Preverili smo, kje so nekdaj vplivni bančniki danes.

Marjan Kramar (predsednik uprave od februarja 2004 do januarja 2009)

Iz NLB je odšel z milijonsko nagrado, ki so mu jo pozneje odvzeli s tako imenovanim "Kramarjevim zakonom" vlade Boruta Pahorja. Ta je določil 49-odstotni davek na dohodke članov poslovodstev državnih podjetij nad določeno višino, če prištejemo še 50-odstotno dohodnino, je bila nagrada obdavčena kar 99-odstotno. Kramar se je pritožil na upravno sodišče in uspel. Sodišče je državi naložilo vračilo pol milijona evrov skupaj z zamudnimi obrestmi. Po odhodu iz NLB se je Kramar, ki je doma iz Zasavja, umaknil izpred oči javnosti. Kot je leta 2011 poročalo Delo, naj bi na podlagi pogodbe z zasavsko razvojno agencijo RCR predaval bodočim podjetnikom, poleg tega naj bi vozil tovornjak za enega od lokalnih podjetnikov. Več let je bil Kramar tudi predsednik nadzornega sveta izlaškega proizvajalca elektronskih naprav Eti (z ženo Eleonoro imata po podatkih v bazi Gvin v lasti 0,3 odstotka podjetja), iz katerega pa je novembra letos izstopil.

Kmalu pa bi se Kramar lahko vrnil na poslovni parket. Baza Ajpes namreč razkriva, da je Kramar od začetka oktobra prokurist espeja z dejavnostjo poslovnega svetovanja in izobraževanja, katerega lastnica je Živa Kramar. Po naših podatkih gre za njegovo hčer. Kramarjeva je zanikala, da bi imel Kramar aktivno vlogo v podjetju, več pa ni hotela povedati.

Borut Stanič (član uprave od julija 2002 do julija 2007) Po odhodu iz uprave NLB je postal pomočnik uprave, leta 2010 pa predsednik uprave hčerinske družbe LHB Frankfurt, ki je decembra leta 2012 vrnila bančno licenco. V NLB je ostal vse do letos, ko je – po naših informacijah na pobudo banke – odšel.

Proti banki naj bi po naših informacijah sprožil spor pred sodiščem, česar pa Stanič ni hotel komentirati. Tudi iz NLB so nam sporočili le, da v primerih, ko gre za podatke osebne narave, podrobnosti ne morejo razkrivati.

Andrej Hazabent (član uprave od julija 2002 do julija 2007) Andrej Hazabent je po odhodu iz uprave postal pomočnik uprave. Po odhodu iz banke leta 2011 naj bi se, kot so takrat poročale Finance, upokojil.

Miran Vičič (član uprave od julija 2007 do novembra 2009) Po odhodu iz uprave je bil med drugim direktor centra za plačilne sisteme in zaledne storitve v banki.

Od aprila lani skupaj z Aleksandrom Kurtevskim vodi Bankart (v družbi ima NLB nekaj manj kot 40 odstotkov).

Alojz Jamnik (član uprave od julija 2007 do novembra 2009) Po koncu mandata v upravi se je preselil na položaj pomočnika uprave. Leta 2012 se je preselil v Banko Celje (tedaj je bila v polovični lasti NLB), kjer je skrbel za področje slabih naložb. V začetku 2014 je Banko Celje zapustil, zdaj se ukvarja s podjetniškim svetovanjem.

Matej Narat (član uprave od julija 2002 do novembra 2009) V upravi je sedel do leta 2009, leto pozneje je bil imenovan za predsednika uprave Abanke Vipa, a z odložnim pogojem pridobitve licence Banke Slovenije. Ta mu licence ni podelila. Konec istega leta je bil Narat imenovan za predsednika uprave Save.

Položaj je zasedel marca 2011. Po pol leta trajajočem sporu Save, ki je v prisilni poravnavi, in DUTB glede hčerinske družbe Sava Turizem je prejšnji mesec odstopil (v začetku decembra je soglasje k sklepu o odstopu podalo tudi sodišče). Položaj je zasedel marca 2011 in ostal do odstopa prejšnji mesec.

Narat smo klicali na mobilni telefon, a ni bil dosegljiv.

Ne spreglejte