Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 8. 2015,
16.00

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

čistilo

Torek, 25. 8. 2015, 16.00

4 leta

Se še spomnite Čarlija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na območju nekdaj skupne države smo dolga leta uporabljali čistilno sredstvo Čarli, ki ga je v zadnjem desetletju nadomestil Pril. A Čarli je spet na osvajalskem pohodu.

Ante Raspudić je novi lastnik močnih blagovnih znamk Čarli in Sanitar, ki pokrivata približno četrtino hrvaškega trga. A načrti novega lastnika so ambiciozni: s čistilnimi sredstvi se želi razširiti po regiji, pri čemer mu bo v pomoč tudi proizvodnja čistil pod blagovno znamko francoskega trgovca Leclerc, s katerim se sicer še pogaja.

Raspudićeva Meteor Grupa iz Đakova je po pisanju Jutarnjega lista kupila podjetji Labud in Badel. Labuda, proizvajalca čistilnega sredstva Sanitar, bo Raspudić dokapitaliziral z več kot 2.600.000 evri in hkrati poravnal vse njegove dolgove, medtem ko naj bi upnike Badela, ki je v stečaju, poplačal v 36 mesecih.

Meteor, ki je imel lani skoraj sedem milijonov evrov prihodkov, bo s tem prevzemom postal petkrat večje podjetje. V poslu s čistilnimi sredstvi sta se tako združila dva igralca, Labud pa si je izboljšal položaj glede na Saponio Osijek.

Labud premalo prisoten na trgih nekdanje skupne države Kot je Raspudič pojasnil za časnik, pričakuje prihodek v višini okoli 33 milijonov evrov, nakup Labuda pa je predlagal že lani, a zanimanja ni bilo.

"Ko so prišli v položaj, ko se morajo prodati, se mi je zdelo najpametneje, da ga kupimo mi. Biokemijska industrija je v fazi konsolidacije, vodilna podjetja na tem področju v BiH in Srbiji pa imajo težave. Zato imata hrvaški podjetji Saponia Osijek in Meteor, ki je obogaten z Labudom, veliko priložnost za močnejši nastop na teh trgih," je prepričan novi lastnik.

Labud je sicer trikrat večje podjetje od Meteorja, Badel iz Siska, ki proizvaja kis Kisko in je trenutno v stečaju, pa bo Raspudić preoblikoval. Po njegovem mnenju Meteor in Labud perfektno pristajata eden drugemu, seveda pa je treba Labud reorganizirati.

Izdelki pod blagovno znamko francoskega in turškega trgovca Meteor svoje izdelke prodaja v Srbiji, Črni Gori, BiH, Makedoniji, to pa so trgi, na katerih Labud do zdaj ni bil prisoten. Raspudić zato računa, da imajo ti izdelki na trgih na območju nekdanje skupne države velik potencial. Poleg tega se, podobno kot s francoskim Leclercom, s turškim trgovcem pogovarjajo o proizvodnji čistil pod trgovsko znamko.

Ne spreglejte