Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 12. 2010,
15.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 21. 12. 2010, 15.57

7 let, 2 meseca

Se podira SCT-jeva hiša iz kart?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vloženi zahtevi za stečaj hčerinske družbe in matične družbe SCT. Slednjemu menda zamrznili tudi premoženje?

Se SCT-ju obeta Vegradova pot? Minuli teden je podjetje Instalacije iz Grosuplja zaradi SCT-jevega večletnega okoli pol milijona evrov težkega dolga proti matični družbi vložilo predlog stečaja, stečajni predlog pa je za hčerinsko podjetje SCT Obrati vložilo tudi vodstvo tega podjetja. Zakaj se je vodstvo podjetja odločilo za stečaj, ni jasno. V hčerinski družbi in v matičnem SCT-ju, ki jo lastniško obvladuje in ji predseduje Ivan Zidar, so se namreč zavili v molk. Zato tudi ni mogoče jasno ugotoviti, koliko hčerinskih družb po prestrukturiranju skupine v zadnjih letih sploh še ima matična družba SCT, d. d., 15, manj ali več. V celotni skupini podjetij naj bi bilo zaposlenih okoli dva tisoč delavcev.

Prva predloga stečajev za podjetji SCT-jevega imperija

Največji slovenski gradbinec v Sloveniji ima "doma" odprtih kar 64 gradbenih projektov, samo v Ljubljani naj bi imel 11 gradbišč, številna samevajo. Zidarjev SCT je globoko zadolžen, dolga ima vsaj za četrtino milijarde, največji del pa naj bi bila kratkoročna posojila. Številna hčerinska podjetja imajo blokirane račune, težave z likvidnostjo pa so že kronične. Pomanjkanje denarja in dolžniška zanka vse bolj dušita SCT, katerega največji lastnik Ivan Zidar ne najde rešitve. Skoraj poldrugo milijardo evrov vreden libijski posel stoletja, ki naj bi SCT rešil, ni prinesel dela, še manj pričakovanega zaslužka. Zato gradbeni baron s sodelavci menda mrzlično pripravlja prisilno poravnavo z upniki, ki bi omogočila finančno prestrukturiranje, v katero pa mnogi ne verjamejo.

Zadolženost in nelikvidnost sta Zidarjeva mora

Se torej obeta potop največjega slovenskega gradbinca? Predlagan stečaj prve hčerinske družbe, ki ji naj bi sledili še novi stečajni predlogi za hčerinske družbe, naj bi bili po mnenju poznavalcev del scenarija, s katerim naj bi se Ivan Zidar skušal rešiti odvečnih delavcev in plačila odpravnin, potem pa ustanoviti novo podjetje, "očiščeno" vseh bremen. Vprašanje pa je, ali se bo zaradi globoke zadolženosti SCT sploh rešil bankrota, ki mu ga nekateri že zelo glasno napovedujejo.

Ne spreglejte