SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Še danes oddaja ponudb za nakup delnic NKBM

3

termometer

Za nakup delnic NKBM se neuradno zanimajo dve evropski banki in štirje skladi, piše Delo. Danes se namreč izteka predvideni rok za oddajo okvirne ponudbe za nakup delnic v celoti podržavljene NKBM.

Država se je zavezala, da bo postopek privatizacije te druge največje banke v Sloveniji izpeljala do konca leta, to pa pričakuje tudi Bruselj. Evropska komisija je namreč zavrnila poskus države, da bi zaradi političnih pretresov roke zrahljala.

NKBM je konec lanskega leta prejela državno pomoč in tako v celoti prešla v last države, del slabih posojil pa je prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank. Ob soglasju Evropske komisije za to potezo se je zavezala k njeni privatizaciji do konca letošnjega leta.

Časnik Finance navaja, da v madžarski OTP banki, ki velja za najresnejšo kandidatko, o oddaji ponudbe molčijo. Analitik Alte Invest Matej Šimnic, še pišejo v Financah, pričakuje tudi ponudbe nekaterih poljskih in avstrijskih bank ter finančnih skladov.

Analitik: Končna ponudba bo odvisna tudi od političnih tveganj Po mnenju Šimnica bodo ponudbe nižje od knjigovodske vrednosti banke, ki je 543 milijonov evrov: "Končna ponudba bo odvisna od podrobnega pregleda in tudi od političnih tveganj." Svari tudi pred zapleti, na primer pred zahtevami za omejevanja glede odpuščanj in kreditiranja. Skupina NKBM je konec leta 2013 zaposlovala 1.856 ljudi.

Iz Slovenskega državnega holdinga so sporočili le, da postopka v tej fazi ne komentirajo, o posameznih pomembnih dejanjih pa bo holding zainteresirano javnost obveščal sproti.

Postopek prodaje vodi SOD Postopek prodaje druge največje banke v Sloveniji v imenu države vodi Slovenska odškodninska družba, ki je do vzpostavitve Slovenskega državnega holdinga upravljala državne naložbe. Poziv za izkaz interesa za nakup stoodstotnega deleža v banki je objavila konec maja, za izvedbo dvostopenjskega postopka prodaje pa je izbrala družbo Lazard Freres.

NKBM je v prvih treh mesecih ustvarila 8,9 milijona evrov čistega dobička. Dobiček pred rezervacijami in oslabitvami je znašal 18,9 milijona evrov, v enakem obdobju lani šest milijonov evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin