Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
1. 6. 2017,
18.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Trnovo dražba Ljubljana KUD France Prešeren

Četrtek, 1. 6. 2017, 18.24

6 let, 6 mesecev

Se bo legendarni KUD v Trnovem izognil dražbi?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
KUD France Prešeren | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Čeprav je sodišče za konec meseca razpisalo dražbo prostorov trnovskega KUD, se ta po zatrjevanju njegovega predsednika ne bo zgodila. Kljub elitni ljubljanski lokaciji zanimanja za nakup ni.

Dolgoletne agonije kulturno-umetniškega društva France Prešeren v Trnovem bo morda kmalu konec. Po skoraj sto letih se bo stičišče umetnikov na elitni ljubljanski lokaciji prodajalo na dražbi, s čimer bi bili lahko poplačani dolgovi društva.

Ti so se začeli kopičiti v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, do danes pa narasli na skoraj 700 tisočakov. Samo v letu uveljavitve Zujfa so pridelali 70 tisoč evrov minusa, svoje sta prispevali kriza in ukinitev javnega sofinanciranja v letu 2013.

V KUD zatrjujejo, da bo Trnfest tudi letos odprl svoja vrata. Tradicionalni avgustovski festival se že nekaj zadnjih let izvaja po zaslugi entuziastov in nesebičnih nastopajočih, ki se odrečejo honorarjem. | Foto: Matej Leskovšek V KUD zatrjujejo, da bo Trnfest tudi letos odprl svoja vrata. Tradicionalni avgustovski festival se že nekaj zadnjih let izvaja po zaslugi entuziastov in nesebičnih nastopajočih, ki se odrečejo honorarjem. Foto: Matej Leskovšek

Okrajno sodišče v Ljubljani je namreč zaradi zadolženosti KUD odredilo prodajo njihovega objekta na Karunovi 14. Prva javna dražba bo 28. junija v prostorih sodišča na Miklošičevi.

Na dražbi na prodaj tretjino ceneje

Sodišče je nepremičnino ovrednotilo na 627.300 evrov, v prvem poskusu pa jo bo začelo prodajati po izhodiščni ceni 439.110 evrov oziroma 70 odstotkov vrednosti nepremičnine. Pod to ceno se na prvem naroku ne bo prodajala.

Geodetska uprava je objekt na elitni ljubljanski lokaciji ocenila na dobrih 700 tisočakov.

Gre za dvonadstropno stavbo, ki stoji na dobrih tisoč kvadratnih metrih zemljišča.

Varščina znaša desetino ugotovljene vrednosti nepremičnine oziroma 62.730 evrov. Zainteresirani dražitelji jo morajo na račun sodišča položiti do 23. junija.

Sodišče bo zainteresiranim kupcem na njihovo zahtevo in stroške dovolilo ogled nepremičnine ob navzočnosti izvršitelja. Zahtevo za ogled morajo interesenti vložiti najpozneje osem dni pred dražbo.

Gradnja stanovanj še ni mogoča

Po besedah dolgoletnega tajnika društva Želka Pelicona je zemljišče z objektom namenjeno zgolj kulturnim dejavnostim. Ker po trenutni prostorski ureditvi stanovanjska gradnja tu ni mogoča, zanimanja za nakup po njegovih besedah ni.

Društvo si je sicer že dalj časa samo prizadevalo najti kupca, a žal neuspešno. V pogovorih za odkup objetkta so bili tudi z mestno občino Ljubljana, a se prodaja ni zgodila.

Dolgoletni tajnik KUD in, kot sam pravi "deklica za vse", Želko Pelicon zatrjuje, da so našli resnega kupca za njihove prostore. | Foto: STA , Dolgoletni tajnik KUD in, kot sam pravi "deklica za vse", Želko Pelicon zatrjuje, da so našli resnega kupca za njihove prostore. Foto: STA ,

"Trenutno obstaja resen morebitni investitor, preostali so zaradi zapletenih birokratskih postopkov hitro obupali. Pričakujem prodajo, a ne na prvi dražbi. Z morebitnim novim lastnikom se dogovarjamo, da bi prostore od njega najemali, prvo leto pa bi bili oproščeni plačila najemnine," pojasnjuje Pelicon.

Predsednik Azarkevič: Dražba bo preklicana

Predsednik KUD Artur Azarkevič pa nam je v kratkem telefonskem pogovoru pojasnil, da dražbe konec meseca sploh ne bo oziroma bo preklicana. Zatrdil je, da jim je uspelo poplačati večino hipotekarnih upnikov, preostali pa bodo poplačani v naslednjih dveh tednih.

Na vprašanje, kje jim je uspelo dobiti denar, pa ni odgovoril, saj naj bi namreč šlo za dolgo zgodbo.

Ne spreglejte