Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2016,
16.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

5

Natisni članek

SDH Peter Gašperšič Luka Koper

Ponedeljek, 6. 6. 2016, 16.39

6 let, 6 mesecev

SDH stopil v bran kandidatu za nadzornika v Luki Koper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

5

SDH | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Slovenski državni holding je stopil v bran kandidatu za nadzorni svet Luke Koper Jürgenu Sorgenfreiju. Kot so zapisali, je bil Sorgenfrei le eden od članov študije, ki je ugotovila, da se drugi tir Luki ne izplača.

V SDH so se odzvali na poročanje medijev, da novi kandidat za nadzornika Luke Koper Jürgen Sorgenfrei "trdi, da se drugi tir ne izplača, da Luka nima razvojnega potenciala in da se zavzema za zaledni terminal pri Divači".

Sorgenfrei je bil le eden od članov

Kot so zapisali, je bil Sorgenfrei le eden od štirih članov osrednje projektne skupine študije Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), in sicer kot zunanji svetovalec. OECD namreč v svoji študiji ugotavlja, da se Luki drugi tir ne izplača. Kot so dodali na SDH, je bil projekt organiziran tako, da je vključeval osrednjo projektno skupino in ločen odbor za strokovni pregled.

"Dejstvo je, da je študija celostno analizirala različne možnosti in med drugim opozorila na nekatere ukrepe, ki bi kratkoročno olajšali težave z zmogljivostjo železniške povezave s Koprom, s katerimi bi lahko pridobili nekaj let časa pri gradnji drugega tira, ki je edina dolgoročna rešitev. Pri upoštevanju vidika pokrivanja stroškov študija navaja možnost pristaniškega terminala zunaj lokacije pristanišča – razširjen vhod pristanišča na zalednem terminalu in s tem nizkega investicijskega tveganja, kar ne zavira prihodnje rasti pristanišča. To je bilo predstavljeno kot kratkoročna alternativna rešitev za nekaj let, ki bi zadoščala za razvoj Luke Koper in povečanje pretovora blaga, vse do takrat, ko bi postala gradnja drugega tira ekonomsko upravičena. Vendar to ne pomeni, da avtorji študije nasprotujejo gradnji drugega tira. Ne nazadnje je to odločitev in pristojnost Vlade Republike Slovenije, ki se je za namen gradnje drugega tira že odločila ustanoviti projektno podjetje 2TDK," so zapisali v SDH.

V SDH dodajajo, da navedena analiza, pri kateri je sodeloval tudi Sorgenfrei, "ne pomeni nikakršne 'grožnje' gradnji drugega tira, saj je bila ta odločitev že sprejeta. Kandidat s svojimi izkušnjami in referencami pomeni dodano vrednost v kakovosti nadzora nad poslovanjem Luke Koper. Svetoval je in svetuje mnogim svetovnim pristaniščem, je specialist za celovito poslovanje pristanišč in prepričani smo, da bo dodana vrednost v še večji konkurenčnosti in boljšem poslovanju Luke Koper v prihodnje." Sorgenfrei po njihovem pisanju tudi ni v nasprotju interesov, saj ni zaposlen v nobenem od konkurenčnih pristanišč, bil pa je pred leti v pristanišču v Hamburgu, kar ne predstavlja nasprotja interesov. SDH je v okviru nominacijskega postopka to celovito preveril in ni zaznal teh možnosti. 

Luka Koper | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Minister Gašperšič verjame v strokovnost predlaganih nadzornikov

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič meni, da je treba v razpravi o imenovanju novih članov nadzornega sveta umiriti žogo. Minister podpira usmeritev SDH glede Luke Koper, glede predlaganih članov nadzornega sveta pa je prepričan, da so strokovni in da bodo odgovorno opravljali delo v korist Luke. Gašperšič se pridružuje mnenju SDH, ki želi prilagoditev sestave nadzornega sveta Luke Koper, da bo ta bolj ustrezala izzivom, pred katerimi je Luka Koper.

Na predlog SDH so se po poročanju medijev kritično odzvali v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) kot tudi v Luki Koper in sindikatu žerjavistov. Moti jih predvsem predlaganje Sorgenfreia.

SDH je v petek zahteval razširitev skupščine Luke Koper z imenovanjem treh novih nadzornikov Luke Koper Jürgena Sorgenfreia, Andraža Lipolta in Klemna Boštjančiča, ki bi v nadzornem svetu zamenjali zdajšnjo predsednico nadzornikov Alenko Žnidaršič Kranjc ter člana Andreja Šercerja in Elen Twrdy.

Ne spreglejte