Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 9. 2015,
17.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SDH Slovenske železnice nadzorni svet

Četrtek, 10. 9. 2015, 17.05

7 let, 2 meseca

SDH imenoval nove nadzornike Slovenskih železnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski državni holding (SDH) je danes zaradi poteka mandata imenoval nove člane nadzornega sveta Slovenskih železnic. Novi člani so: Peter Grašek, Bojan Brank, Aleksander Nagode in Mitja Križaj.

Dozdajšnjim članom nadzornega sveta mandat poteče danes, novi pa ga bodo nastopili v petek, so sporočili iz SDH. Ob tem so dodali, da Slovenske železnice z novimi člani "dobivajo izkušen in strokoven nadzorni svet, ki se medsebojno dopolnjuje tako po strokovnem znanju kot tudi po kompetencah, kar je nujno potrebno za učinkovit nadzor".

V SDH pravijo, da je kakovostna sestava nadzornega sveta pomembna zaradi izzivov, ki čakajo Slovenske železnice v prihodnje. "Dobra podlaga so pozitivni rezultati poslovanja v zadnjem obdobju, in sicer od leta 2012 dalje, ki so bili v pomembnem obsegu doseženi tudi na podlagi dogovora s socialnimi partnerji. Izvedena je bila dokapitalizacija Slovenskih železnic v juliju 2015 s strani RS v višini 110,2 milijona evrov, s čimer je bilo omogočeno bistveno znižanje zadolženosti. Zato je kratkoročni cilj SŽ v letu 2015 nadaljevanje izvajanja ukrepov racionalizacije poslovanja na podlagi sprejetega poslovnega načrta za to leto, " so še dodali.

Na SDH so zapisali še, da bodo morale Slovenske železnice na podlagi sprejete Strategije upravljanja kapitalskih naložb države v juliju 2015 še letos sprejeti strateški poslovni načrt za naslednje srednjeročno obdobje, pri oblikovanju katerega pričakujejo pomemben strokovni prispevek tudi novega nadzornega sveta. "Izzivi, ki so pred družbo in so strateške narave, so povečanje tržnega deleža prevoza blaga na panevropskih železniških koridorjih, ki potekajo prek Slovenije (V. in X. koridor), postati upravljavec tovornih in potniških terminalov in upravljavec ter največji prevoznik v novo vzpostavljenem integriranem javnem potniškem prometu v Sloveniji. Pri tem je učinkovito in zanesljivo upravljanje železniške infrastrukture predpogoj za doseganje zgoraj omenjenih strateških ciljev Slovenskih železnic. Pomembna naloga, ki je pred družbo, je tudi financiranje izvedbe nujno potrebnih vlaganj v nova vozna sredstva, poslovno prestrukturiranje skupine in nadaljevanje racionalizacije poslovanja skupine. "

Ne spreglejte