Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2011,
11.14

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stečaj SCT

Torek, 14. 6. 2011, 11.14

7 let, 2 meseca

SCT umaknil predlog za prisilno poravnavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
SCT bo po večmesečni agoniji, zaposleni v podjetju letos sploh še niso dobili nobene plače, končal v stečajnem postopku.

Pravni zastopnik SCT-ja Mirko Bandelj je danes, kot je bilo pričakovati, umaknil predlog za prisilno poravnavo omenjenega podjetja. Sodnica Mateja Dobovšek je na današnjem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču napovedala, da bo sodišče začetek stečajnega postopka oklicalo že pred iztekom predvidenega osemdnevnega roka, v katerem mora to storiti po današnjem umiku prisilne poravnave.

Delavci bodo dobili največ štiri minimalne plače in pol Brez dela je ostalo še okoli 750 delavcev, ki so vztrajali v podjetju. V skladu z veljavno stečajno zakonodajo so nekdanji delavci upravičeni do največ štirih minimalnih plač in pol z naslova neizplačanih plač, odpravnin in neizkoriščenega dopusta. Po zagotovilih pristojnih iz državnega jamstvenega in preživninskega sklada bodo nekdanji SCT-jevi delavci lahko dobili okoli dva tisočaka evrov v dveh ali treh mesecih. Ali bodo delavci dobili še več, pa je odvisno od obsega stečajne mase in uspešnosti stečajnega upravitelja, koliko premoženja SCT bo uspel pridobiti v stečajno maso.

Stečaj bo povzročil propad mnogih podizvajalcev in dobaviteljev Po zagotovilih poznavalcev stečajev pri nas bo stečaj nekdanjega gradbenega velikana zelo dolgotrajen. Najverjetneje pa bo stečaj SCT-ja s seboj potegnil tudi stečaj številnih podizvajalskih in dobaviteljskih podjetij, ki so dolga leta sodelovala z Zidarjevim gradbincem. Stečaj SCT-ja in povezanih podizvajalcev in dobaviteljev naj bi prinesel še več tisoč novih brezposelnih. Podjetje dolguje več kot četrt milijarde evrov, po unovčevanju SCT-jevih bančnih garancij, ki se je začelo že v preteklih mesecih, pa poznavalci napovedujejo, da bo skupnega dolga za okoli pol milijarde evrov. Po nekaterih realnih ocenah bodo upniki, največja je državna NLB, poplačani le okoli deset- do petnajstodstotno.

Ne spreglejte