Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 10. 2011,
12.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 10. 2011, 12.26

7 let, 2 meseca

Schäuble: Nemčija ne bo povečala svojega prispevka v EFSF

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je izključil možnost, da bi Nemčija v začasni mehanizem za stabilnost evra (EFSF) prispevala več kot 211 milijard evrov.

"Mehanizem EFSF ima za 440 milijard evrov efektivne zmožnosti posojil, od tega bo 211 milijard evrov prispevala Nemčija. In to je to. Konec," je bil odločen Wolfgang Schäuble. Predlagal je tudi, da bi imel Evropski mehanizem stabilnosti (ESM), ki bo sredi leta 2013 nasledil stalni krizni mehanizem za zagotavljanje stabilnosti v območju evra, manj kapitala. Trenutno je predvideno, da bo imel 700 milijard evrov kapitala.

V Bruslju razmišljajo o možnosti krepitve EFSF Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn je ta teden dejal, da v Bruslju razmišljajo o možnosti krepitve EFSF. "Trenutna kriza je resna kombinacija krize javnega dolga in šibkosti v finančnem sektorju. Ne moremo rešiti ene brez druge," je dejal Rehn. Za koliko bi lahko okrepili EFSF, Rehn ni želel izdati, medtem ko so se v medijih pojavile informacije, da bi ga lahko okrepili na več kot 2000 milijard evrov.

Spodnji dom nemškega parlamenta, bundestag, je v četrtek potrdil krepitev EFSF, v petek pa mu je sledil še zgornji dom, bundesrat. Krepitev in širitev mehanizma je doslej potrdilo 14 držav članic evroobmočja - Belgija, Ciper, Estonija, Francija, Grčija, Irska, Italija, Luksemburg, Portugalska, Španija in Finska in Nemčija, v torek pa tudi Slovenija. O krepitvi EFSF morajo glasovati le še na Malti, Nizozemskem in Slovaškem.

Westerwelle:Močno zadolžene članice je potrebno izpostaviti strogemu nadzoru Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je v pogovoru za današnjo izdajo Süddeutsche Zeitung sicer dejal, da bi bilo treba močno zadolžene članice območja evra izpostaviti strogemu nadzoru. "Države, ki bodo imele v prihodnosti korist od solidarnosti reševalnega mehanizma, bi morale evropskim oblastem omogočiti intervencijo v svoje proračunske odločitve," je dejal.

Ne spreglejte