SiolNET. Posel danes Novice
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sberbank letos ne bo prodal Agrokorja. Razlog: prenizka cena.

0,04

termometer

Sberbank
Foto: STA

Ruska Sberbank, ki bo aprila z nekaj več kot 39-odstotnim deležem največja lastnica novega dela koncerna Agrokor, imenovanega Fortenova, letos ne namerava prodati svojega deleža, je povedal svetovalec glavnega izvršnega direktorja Sberbank Maksim Poletajev. Čas za prodajo ni primeren, saj je treba prej povečati vrednost družbe.

Z aprilom se bo uveljavila dogovorjena poravnava za Agrokor, ki naj bi ga razdelili na dva dela. Zdravi del bo prešel pod Fortenova grupo, slabi pa ostal na Agrokorju, ki ga bodo sčasoma ugasnili.

Sberbank se je kot lastnica koncerna uveljavila s pretvorbo danih posojil in napovedovala, da bo delež v koncernu prodala že letos. A Poletajev je za Bloomberg dejal, da nameravajo pred prodajo svoji naložbi povečati vrednost.

Na prodajo naj bi tako počakali, medtem pa izboljšali korporativno vodenje, tehnologijo in maloprodajo. Delavcem, ki po njegovem dobro opravljajo svoje delo, se po njegovih besedah ni treba bati za službe. Kot možni način prodaje je navedel izvedbo javne ponudbe delnic (IPO) na borzi.

Želijo si višjo ponudbo

Agrokor. Foto: STA Zagrebški časnik Jutarnji list pa danes med drugim navaja, da je Sberbank spremenila prodajne načrte, ker v pogajanjih s potencialnimi investitorji ni dosegla želene cene. Za 39,2 odstotka naj bi dobila največ 250 milijonov evrov, sama pa naj bi to naložbo ocenila na 500 milijonov evrov, neuradno piše časnik.

Fortenova grupo naj bi vodil devetčlanski upravni odbor, ki mu bo predsedoval Poletajev. Kot navaja Večernji list, naj bi bil v njem Sergej Volk, ki kot član začasnega sveta upnikov družbe dve leti dejavno spremlja reševanje krize v Agrokorju, pa tudi izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Fabris Peruško, ki bo s 1. aprilom prevzel operativno vodenje družbe kot glavni izvršni direktor Fortenove.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin