Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2011,
18.43

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

odškodnina tožba

Petek, 27. 5. 2011, 18.43

7 let, 2 meseca

Sazas pripravlja odškodninsko tožbo zoper državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odvetniki Združenja skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (Sazas) pripravljajo odškodninsko tožbo zoper državo in nekatere javne uslužbence.

Kot pravijo v združenju, bo samo odškodninski zahtevek zoper direktorja urada za intelektualno lastnino Jurija Žureja znašal več milijonov evrov.

Odprto pismo Pahorju in Radićevi Istočasno je danes 66 slovenskih glasbenih avtorjev premieru Borutu Pahorju in gospodarski ministrici Darji Radić poslalo odprto pismo, v katerem ju obveščajo o dejanjih Žureja, sekretarke na uradu za intelektualno lastnino Petre Boškin in vršilca direktorja urada za varstvo konkurence Damjana Matičiča.

"Povzročajo nenadomestljivo škodo" Kot poudarjajo, ti s svojimi dejanji povzročajo avtorjem in Sazasu nenadomestljivo škodo in posledično uničujejo oziroma zavirajo slovenski avtorski potencial, obenem pa blatijo njihov ugled. Žurej in Boškinova medtem po navedbah avtorjev povzročata tudi finančno škodo, ki znaša že več milijonov avtorjev. Avtorjem se zdi, da omenjene državne uradnike, namesto da bi ščitili avtorske pravice, ki so gonilo razvoja in ustvarjalnosti, skrbi samo za dobrobit uporabnikov glasbe, čeprav je pri tem oškodovan tudi državni proračun.

"Delovanje urada dokazano nezakonito" Po njihovih navedbah je delovanje urada za intelektualno lastnino tudi dokazano nezakonito, zato se čudijo, da državni organi ne ukrepajo. Sprašujejo se, do kolikšne mere lahko določen državni uradnik krši zakonodajo in prekoračuje pooblastila, ne da bi za svoja dejanja odgovarjal.

Sazas: Žurej nenehno objavlja očitne laži o avtorjih Ob tem pravijo, da Žurej nenehno objavlja očitne laži o avtorjih in da prejemajo obvestila o tem, da grozi in izsiljuje Sazasove poslovne partnerje. Avtorji, ki so združeni v Sazasu, tako ugotavljajo, da omenjeni uradniki svojo nadzorno funkcijo izrabljajo zato, da onemogočajo delovanje Sazasa, s čimer se okoriščajo tisti, ki zaradi neplačevanja za uporabo tuje lastnine "kujejo velike dobičke". Med temi omenjajo kabelske distributerje ter uvoznike praznih nosilcev zvoka in slike ter računalniških diskov.

Pahorja in Radićevo avtorji prosijo tudi za sestanek, na katerem naj bi ju seznanili s svojimi težavami in se pogovorili o konkretnih korakih za rešitev nastale situacije.

Spor traja že dobro leto dni Spor med Sazasom in uradom za intelektualno lastnino traja že dobro leto dni. Sazas je Žureja zaradi prekoračitve pooblastil in izsiljevanja že tudi kazensko ovadil, zahtevali pa so tudi njegov odstop. Urad je medtem Sazas prijavil protikorupcijski komisiji in na ljubljansko tožilstvo podal predlog za presojo, če Sazas opravlja pridobitno ali nepridobitno dejavnost.

Ne spreglejte