Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 10. 2022,
13.03

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

4

Natisni članek

energetska kriza draginja Opec nafta

Ponedeljek, 31. 10. 2022, 13.03

1 leto, 5 mesecev

Savdska Arabija in ZAE za dvig proizvodnje nafte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

4

nafta zemeljski plin bencin dizel | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Savdska Arabija in Združeni arabski emirati so prepričani, da je treba proizvodnjo nafte okrepiti. Po besedah savdskega ministra za energetiko Abdulaziza bin Salmana države ob Perzijskem zalivu to že počnejo, ob čemer so v ZAE izračunali, da bo svet ob rastoči populaciji do leta 2050 potreboval 30 odstotkov več energije.

Državi sta k dvigu pozvali tik pred začetkom podnebne konference COP27 v Egiptu, kjer bodo udeleženci razpravljali o zajezitvi globalnega segrevanja.

Tako Združeni arabski emirati kot Savdska Arabija so prepričani, da nafta ostaja hrbtenica oskrbe z energenti, ob tem pa obe državi zagotavljata, da iščeta načine za zmanjšanje emisij.

"Savdska Arabija in Združeni arabski emirati bomo zgledni proizvajalci – proizvajali bomo nafto, obenem pa dosegali vse trajnostne cilje," je na naftni konferenci v Abu Dabiju izpostavil savdski minister.

Bo na svetu leta 2050 res 9,7 milijarde ljudi?

Da je treba proizvodno nafte okrepiti, je prepričan tudi minister za industrijo in napredno tehnologijo ZAE Sultan al Jaber. Kot ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, druge rešitve za zadostitev potreb rastoče populacije ni. Na svetu bo leta 2050 9,7 milijarde ljudi.

"Če prenehamo vlagati v proizvodnjo nafte, bi samo na račun naravnega upada glede na trenutne zaloge letno izgubili pet milijonov sodov dnevno," je dejal in dodal, da bi to povzročilo takšen šok, da bi se trenutni pretresi na energetskih trgih zdeli kot manjši tresljaji.

Trgovci. trgovine. Nakupovanje.
Novice Rekordna inflacija v območju evra

"Letos smo se naučili, da je energetska varnost temelj napredka," al Jaberja povzema AFP. Po njegovih besedah svet potrebuje vsako vrsto energije, ki jo lahko proizvede. "Ne gre za vprašanje nafte, plina, vetrnih, sončnih ali jedrskih elektrarn. Potrebujemo vse našteto," je sklenil.

Nafta cenejša

Cene nafte so se danes sicer znižale. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na cene vplivajo predvsem šibki gospodarski podatki s Kitajske. Razpoloženje nabavnih menedžerjev v tamkajšnji industriji in storitvenih dejavnostih se je namreč oktobra poslabšalo nad pričakovanji.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena decembra, je bilo treba zjutraj po evropskem času odšteti 94,80 dolarja, kar je 97 centov manj kot ob koncu trgovanja v petek. Zahodnoteksaška lahka nafta za dobavo decembra se je v tem času glede na zadnjo zaključno vrednost pocenila za 81 centov na 87,09 dolarja.

Ne spreglejte