Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2014,
18.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sberbank

Petek, 1. 8. 2014, 18.41

7 let, 2 meseca

Sankcije EU za evropsko Sberbank ne veljajo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko je skupina Sberbank Rusija deležna sankcij EU zoper Rusijo, pa to ne velja za evropsko Sberbank.

Sberbank Europe, ki ima sedež v Avstriji in dovoljenje te države za poslovanje, skupaj s svojimi devetimi hčerinskimi družbami v srednji in vzhodni Evropi ni vključena na seznam ukrepov ne EU ne ZDA, so pojasnili v slovenski Sberbank.

Kot so dodali, tako omejevanje dostopa do kapitalskih trgov EU ne zadeva Sberbank Europe in njenih hčerinskih družb.

"Sberbank banka ima vse potrebne vire ter izkušeno in strokovno vodstvo ... " "Sberbank banka ima vse potrebne vire ter izkušeno in strokovno vodstvo za nadaljnje uspešno poslovanje v trenutnih razmerah, tudi za izpolnjevanje obveznosti do vseh strank in partnerjev v skladu z določili lokalne in mednarodne zakonodaje," so poudarili in dodali, da še naprej normalno poslujejo, kar jim omogočata "zelo visoka raven likvidnosti in kapitala".

EU je nove sankcije zoper Rusijo sprejel ta teden. Med ukrepi so omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti do evropskih kapitalskih trgov, embargo na orožje, prepoved izvoza blaga za dvojno uporabo in tehnologije za vojaško uporabo ter omejitev izvoznih dovoljenj za proizvode za pridobivanje nafte, medtem ko je plinski sektor izvzet.

Skupina Sberbank Rusija vključena na seznam ukrepov EU Tako je skupina Sberbank Rusija vključena na seznam ukrepov EU. To je največja banka v Rusiji, saj upravlja skoraj tretjino vseh sredstev v ruskem bančnem sektorju, je ključni posojilodajalec nacionalnega gospodarstva in ima največji zbrani delež depozitov v Rusiji. Ustanovila jo je ruska centralna banka, ki s 50-odstotnim deležem plus eno delnico ostaja največji delničar banke.

Skupina Sberbank Europe s sedežem na Dunaju je sicer v stoodstotni lasti ruske Sberbank. Sberbank Europe je poleg Avstrije in Slovenije prisotna še v BiH, na Hrvaškem, Češkem, Madžarskem, Slovaškem, v Srbiji in Ukrajini.

Ne spreglejte