Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 3. 2014,
19.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 3. 2014, 19.11

7 let, 2 meseca

Sandi Češko: Država je skorumpirana in neučinkovita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Država se ne zanima za podjetništvo in podjetnike ignorira, neustrezen pa je tudi izobraževalni sistem, ki zatira tekmovalnost.

Sandi Češko: Država je skorumpirana in neučinkovita

Država se ne zanima za podjetništvo in podjetnike ignorira, neustrezen pa je tudi izobraževalni sistem, ki zatira tekmovalnost. To je bilo mogoče slišati na okrogli mizi z naslovom Ponos, uspeh in ključ do rešitev, ki jo je v Ljubljani organiziralo Združenje Mreža idej. Podjetništvu naj bi bilo treba povrniti status vrednote.

Uspešni podjetniki o tem, čemu pripisati svoje dosežke Udeleženci okrogle mize, uspešni slovenski podjetniki, so uvodoma spregovorili o tem, čemu naj pripišejo svoje dosežke. Predsednik upravnega odbora Studia Moderna Sandi Češko je poudaril, da njihovo podjetje ves čas vlaga v tri zadeve: talente, četudi v nekem trenutku ni konkretnega dela zanje, inovacije in IKT. Kot je dejal, so izpostavljeni kupcu, zato je pomembno, da so mu blizu in prepoznavajo njegove potrebe.

S takšnim videnjem vloge kupcev se je strinjal tudi izvršni direktor poslovanja pri IBM Slovenija Michele Leonardi. Stranka mora razumeti vrednost, ki ji jo ponujaš, ta vrednost pa mora biti uresničena, je dejal. Stranka te mora kratkoročno razumeti, dolgoročno pa mora imeti od sodelovanja s teboj pozitivne rezultate, je pristavil.

"Dandanes je bolj kot kdaj prej pomembno, da ima ne samo človek, ampak tudi podjetje vizijo," je v nadaljevanju poudaril generalni direktor Pipistrela Ivo Boscarol. Če imaš vizijo in znaš predvidevati trende, je lahko narediti strategijo, spodbujati ljudi okoli sebe, biti inovativen, je menil in dejal, da danes kralj ni več tisti, ki ima inovativen izdelek, ampak tisti, ki ima trg in zna izdelek prodati.

Pomembno je razvijati pravi tim sodelavcev, pa je zatrdil predsednik uprave Gorenje Franjo Bobinac. Po njegovih besedah Gorenja ne vodi uprava, temveč 50, 60 najboljših menedžerjev. Poleg tega je uspeh proizvajalca bele tehnike pripisal oblikovanju in odločitvi izpred nekaj let, da izdelke, katerih dodana vrednost je bila prenizka, preseli iz Slovenije, ki je zaradi visoke obdavčitve dela predraga.

Češko razočaran, da se v Sloveniji podjetnike ignorira V nadaljevanju so gostje spregovorili tudi o vlogi države. Češko je povedal, da je država skorumpirana in neučinkovita. Ob tem je izrazil razočaranje, da se v Sloveniji podjetnike, namesto da bi se jih privabljalo, ignorira in se zanje ne naredi ničesar. Sam na primer dobiva vabila iz britanskih vladnih krogov, medtem ko vladajočih v Sloveniji mnenje podjetnikov naj ne bi zanimalo.

Težava je tudi izobraževalni sistem, je opozoril Boscarol. Izobraževalne institucije po njegovih besedah ne vzgajajo tekmovalnosti. "Sistem nas od mladih nog zatira," je poudaril in dodal, da v primeru, da institucij ne bomo spremenili, ne bomo mogli govoriti ne o tekmovalnosti ne o uspešnosti. Poleg tega naj bi bilo treba podjetništvu vrniti status vrednote.

Bobinac je nato spregovoril o družbeni odgovornosti podjetij, ki se jo lahko izkazuje tudi prek funkcije športnega pokrovitelja. Podjetje mora biti sicer najprej družbeno odgovorno tako, da raste, če pa nato ostane še kaj za kulturo, zdravstvo, šport, je to dobro, je pojasnil.

Mnenje, da je družbena odgovornost zelo pomembna, je delil tudi Leonardi. Kot je dejal, se njihovo podjetje ne bi toliko časa obdržalo, če ne bi imelo vgrajene družbene odgovornosti. IMB tako poleg klasičnega letnega poročila objavlja tudi poročilo o družbeni odgovornosti do okolja zaposlenih, skupnosti, inovacij, je dodal.

Okroglo mizo so pripravili v okviru konference Marčeve ide, ki jo je priredilo Združenje Mreža idej.

Ne spreglejte