Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
17. 3. 2017,
16.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

prisilna poravnava Igor Rakuša Radeče Papir

Petek, 17. 3. 2017, 16.31

6 let, 6 mesecev

Samooklicani rešitelj radeške papirnice bi jo zdaj potopil

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Radeče Papir | Foto STA

Foto: STA

Nova papirnica v Radečah, v kateri je zaposlitev dobilo že skoraj 200 ljudi, se je znašla v središču spora, ki bi lahko ogrozil njeno nemoteno delovanje.

Kmalu po tem, ko je slovenski poslovnež Igor Rakuša z vlagatelji z Bližnjega vzhoda na pogorišču družbe Radeče papir postavil novo papirnico in nadaljeval proizvodnjo, so se odnosi med partnerji močno ohladili.

Jeseni 2015 so se lastniki družbe Radeče papir nova odločili, da Rakušo predčasno razrešijo s položaja direktorja, domnevno zaradi ugotovljenih nepravilnosti pri poslih radeške papirnice s podjetji v Rakuševi lasti.

Poslovnež Igor Rakuša je leta 2013 iz stečajne mase družbe Radeče papir kupil njeno zdravo jedro in nadaljeval proizvodnjo papirja. | Foto: STA , Poslovnež Igor Rakuša je leta 2013 iz stečajne mase družbe Radeče papir kupil njeno zdravo jedro in nadaljeval proizvodnjo papirja. Foto: STA , Po tistem se je Rakuša očitno odločil, da bo vrnil udarec. V začetku letošnjega leta je z izvršbami že dosegel začasno blokado računov radeške papirnice, pred dnevi pa je na sodišče vložil celo zahtevo za začetek postopka njene prisilne poravnave.

Sodišče prepričuje z zastarelimi podatki

Zahtevo je vložila skupina podjetij, ki jih obvladuje Rakuša in imajo očitno večje neporavnane zahtevke do radeške papirnice. Koliko naj bi jim dolgovala in ali v papirnici sploh priznavajo obstoj zahtevkov, ni znano.

Čeprav papirnica v Radečah izboljšuje poslovanje in se počasi vrača na trg najzahtevnejših papirjev, kot je tiskanje denarja, potnih listov in vrednostnih papirjev, bo Rakuša poskušal prepričati sodišče, da je družba Radeče papir nova insolventna.

To bo podkrepil z zastarelimi podatki iz leta 2015. Tedaj je družba kljub 60-odstotni rasti prihodkov ustvarila več kot dva milijona evrov čiste izgube. Ker je imela "le" 3,5 milijona evrov osnovnega kapitala, je s tem izpolnjevala enega od pogojev za insolventnost.

Za dva milijona evrov povečali kapital

Toda Rakuša je očitno spregledal, da so lastniki ravno pred tedni izpeljali dokapitalizacijo družbe Radeče papir nova in v njen kapital pretvoril za nekaj manj kot dva milijona evrov posojil.

V vsakem primeru bo moral Rakuša v prihodnjih 14 dneh sodišču predložiti dodatne listine, na podlagi katerih bo to odločalo o morebitnem začetku prisilne poravnave.

"Ker obstaja veliko tveganje glede poplačila njenih obveznosti, so se upniki odločili, da vložijo predlog za prisilno poravnavo in začnejo postopke skladno z zakonodajo s ciljem sanacije družbe, nemotenega pozitivnega poslovanja v bodoče kot tudi poplačila upnikov," so pojasnili v družbi Interexpo skupina, ki je ena od treh predlagateljic prisilne poravnave.

"Papirnica ni insolventna"

"Zaenkrat nimamo nič v roki, tako da ne morem dati nobenega komentarja," je za Siol.net povedal župan Radeč Tomaž Režun, ki je pred časom na povabilo lastnika papirnice zasedel mesto tretjega direktorja družbe. Zadolžen je za proizvodnjo in nabavo.

Poudaril je, da družba nima nobenih težav s solventnostjo. "Papirnica je neprecenljiva za našo občino. Dobro posluje in naj bo tako tudi naprej. Vse ostalo naj se razreši tam, kjer se mora," je povedal Režun.

Ne spreglejte