Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2017,
11.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

13

Natisni članek

SDH DUTB Imre Balogh Zdravko Počivalšek Hrvaška Cimos

Četrtek, 2. 2. 2017, 11.14

6 let, 6 mesecev

Saga o Cimosu pri koncu: sedem milijonov evrov gre na Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

13

Slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić | Foto STA

Foto: STA

Saga, imenovana Cimos, je vendarle pred koncem. Slovenska in hrvaška vlada bosta že danes potrdili dogovor o rešitvi potencialnega dolga Cimosa na Hrvaškem, ki sta ga v ponedeljek sklenila slovenski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić.

Dogovor po naših informacijah predvideva:

  • da bo morebitni dolg Cimosa, ki bi izhajal iz tožbe hrvaške Agencije za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB), nase prevzela Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kot smo že poročali, gre za tožbo, s katero DAB od Cimosa zahteva plačilo več kot 50 milijonov evrov. Gre za domnevne dolgove, ki izhajajo še iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je Cimos pri Riječki banki najel 20 milijonov evrov posojil, po propadu te banke pa jih je prevzela DAB. To vprašanje je bilo v zadnjih tednih ključna ovira za konec prodaje Cimosa;
     
  • za poravnavo bo DUTB, bolj znana kot slaba banka, Hrvatom plačala sedem milijonov evrov. S pogodbo o prodaji naj bi se DUTB odpovedala tudi vsem morebitnim naknadnim zahtevkom do Cimosa iz tega naslova;
     
  • za zdaj ima država soglasje Evropske komisije, da lahko DUTB za odkup terjatev odšteje največ pet milijonov evrov. Za preostalo razliko, torej dva milijona evrov, naj bi DUTB od Cimosa v last dobila potencialne terjatve iz več tožb, ki jih je Cimos vložil v zadnjih letih. Na ta način naj bi se Slovenija izognila potencialnemu postopku ugotavljanja nedovoljene državne pomoči, ki bi ga sprožila Evropska komisija.

Je Cimos res rešen? Zadnjo besedo bodo imeli Italijani. 

Italijani odhajajo iz Cimosa, ki je na poti v stečaj

Cimos: Hrvaška čaka na formalno ponudbo Slovenije 

Cimos za 110 milijonov evrov v italijanske roke


Kaj sledi po dogovoru? Na potezi bodo Italijani.

Ko bosta obe vladi prižgali zeleno luč, bo na potezi italijanski kupec Cimosa Palladio Finanziaria.

Italijani naj bi slovenski državi na podlagi zapisnika sestanka Počivalšek-Marić že poslali dokončno različico ponudbe, v kateri naj bi opredelili, kakšne bodo njihove zaveze do Cimosa na Hrvaškem. O teh Počivalšek in Marić nista govorila, saj gre za dogovor v razmerju med italijansko in hrvaško stranjo.

Cimos | Foto: STA , Foto: STA ,

Dokončni konec prodaje še ta mesec?

Italijani letos v hrvaškem Cimosu ne bodo odpuščali, spreminjali plačne politike ali zmanjševali obsega poslov s tamkajšnjimi dobavitelji. Zavezam naj bi namreč že prilagodili tudi poslovni načrt Skupine Cimos za letošnje leto. Odprto vprašanje je le, ali bodo zaveze trajale dve leti, torej tudi v 2018, kar očitno želi hrvaška vlada.

Za Palladio Finanziaria je sicer ključno:

  • da iz Cimosove omare v prihodnosti ne bo padel še kakšen okostnjak v obliki nove tožbe za poravnavo obveznosti iz preteklosti;
  • da Cimos po dogovoru in prodaji ne bo imel več nobenih potencialnih obveznosti do države.

Dokončni konec postopka prodaje gre tako pričakovati do konca meseca.

Cimos | Foto: STA , Foto: STA ,

Konec večletne agonije

Uradnih izjav vpletenih za zdaj ni.

"Dogovorila sva se, da bosta strani nosili vsaka svoje stroške sodnega postopka oziroma da bo hrvaška stran od sodnega postopka odstopila. Verjamem, da sta državi naredili vse, da bi rešili Cimos oziroma da kupci dobijo popolnoma čisto situacijo," je po ponedeljkovem sestanku z Marićem dejal Počivalšek.

Marić pa je bil zadovoljen, da bodo po 20 letih neukvarjanja s primerom Cimos zdaj rešili to "agonijo". 

Že v začetku tedna je uprava Cimosa, ki jo vodi Gerd Rosendahl, skupaj z vodstvom hrvaškega dela skupine in predstavniki zaposlenih pozvala vladi Slovenije in Hrvaške k dogovoru za rešitev podjetja.

Kako so dobavitelji izgubljali potrpljenje

Italijani so pogodbo o nakupu Cimosa s konzorcijem prodajalcev na čelu z DUTB podpisali oktobra. Vrednost transakcije je znašala 110 milijonov evrov. Za nakup so plačali 100 tisoč evrov, preostalo pa predstavljajo obveznosti do bank.

Poročali smo že, da je dolgotrajno reševanje in več let nejasna usoda pustila posledice, ki bodo pomembno vplivale na delovanje Cimosa v prihodnjih nekaj letih. Cimos je imel že lani velike težave z nekaterimi pogodbenimi partnerji. Trije ključni, Honeywell Turbo Technologies, Borg Warner in Volkswagen, so že pred časom zahtevali, da morajo vsi vpleteni dogovor o prodaji skleniti do konca novembra. Ob veliki nejevolji so rok podaljšali še za mesec dni, a dogovora niso dočakali.

O umiku naročil naj bi pred časom razmišljali pri Oplu, eni od najpomembnejših strank v programu kinematike, ki je ključni proizvodni del koprske tovarne. Hkrati upada tudi denarni tok Cimosa. Konec leta 2015 ga je bilo na konsolidirani ravni za 30 milijonov evrov, na zadnji dan lanskega leta pa le še za 16 milijonov.

Ne spreglejte