Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 5. 2011,
14.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 3. 5. 2011, 14.24

7 let, 2 meseca

S sredo bencin dražji, dizel cenejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Opolnoči se bodo spremenile cene naftnih derivatov. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se bo podražil za 1,5 centa na 1,307 evra, 98- in 100-oktanski bencin pa za 1,4 centa na 1,333 evra za liter.

Cena dizelskega goriva se bo znižala za 1,3 centa na 1,241 evra, kurilnega olja pa za 1,2 centa na 0,937 evra za liter. Cena avtoplina bo pri Petrolu ostala nespremenjena pri 0,775 evra za liter, so sporočili iz Petrola. Naftni trgovci cene goriv izračunavajo na 14 dni po modelu, ki temelji na gibanju borznih kotacij cen naftnih derivatov na svetovnem trgu ter na gibanju tečaja dolarja. Nove rekordne vrednosti bencina Cene bencina bodo tako po letošnjem 19. aprilu dosegle nove rekordne vrednosti. Dizelsko gorivo je doslej najvišjo ceno doseglo 15. julija 2008 s 1,311 evra za liter. Višje cene zaradi nasilja v Libiji "V preteklih dveh tednih so cene surove nafte v povprečju naraščale, in sicer predvsem zaradi nadaljevanja nasilja v Libiji in strahu, da se bodo politični nemiri prenesli na širše območje v regiji, pri čemer gre za ključne proizvajalke nafte, predvsem Savdsko Arabijo," razloge za rast cene bencina vidi direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji (IREET) Djani Brečevič.

Več kot 150 dolarjev za sodček nafte? Ocenjuje, da bo kriza v Libiji, glede na način njenega reševanja, trajala dlje časa, kar lahko pomeni, da bodo cene surove nafte presegle raven 150 dolarjev za 159-litrski sod. Libijska kriza po njegovem mnenju sicer globalnega ravnotežja med povpraševanjem in ponudbo ne bo usodno zamajala, ker proizvodnja nafte te države predstavljala le dva odstotka svetovnih potreb po surovi nafti.

Višje cene so tudi posledica špekulacij Razlogi za visoke cene nafte niso samo na ponudbeni strani, ampak tudi v delovanju finančnih posrednikov in špekulantov, ki zaradi negotovih razmer v arabskem svetu vidijo priložnost za velike zaslužke, meni Brečevič. "Zaradi špekulacij so cene nafte vsaj 20 dolarjev nad ekonomsko upravičeno ravnjo, kar pomeni, da bi morale biti največ med 95 in 100 dolarji," dodaja.

Brečevič ocenjuje, da bo vlada, če bodo cene nafte in posledično bencinov še naraščale, znova posegla z znižanjem trošarin.

Ne spreglejte