Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 6. 2014,
16.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dušan Zorko Mercator Pivovarna Laško

Ponedeljek, 30. 6. 2014, 16.37

7 let, 2 meseca

"S prodajo deleža v Mercatorju se je skupina Pivovarne Laško strahotno razdolžila"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skupina Pivovarne Laško se je s prodajo deleža v Mercatorju in pridobitvijo kupnine, ki je šla neposredno k bankam, "strahotno razdolžila", je delničarjem dejal predsednik uprave družbe Dušan Zorko.

Zorko je delničarje seznanil z načrti glede dokapitalizacije, za katero "upa, da bo interes velik". Skupina Pivovarne Laško se je po Zorkovih besedah pri prodaji Mercatorja borila za višji izplen, "vendar Mercator ima ceno, kot jo ima", je dejal Zorko in izpostavil, da se je skupina tako razdolžila za 75,5 milijona evrov, kolikor je dobila za 23,3-odstotni delež v Mercatorju.

Glede nadaljnjega razdolževanja skupine in načrtovane dokapitalizacije pa je Zorko danes skupščino, na kateri je bilo navzočega 81,80 odstotka kapitala, seznanil s sporazumom o prestrukturiranju in mirovanju, ki ga je skupina Laško konec aprila letos podpisala z vsemi bankami upnicami. Uprava družbe je želela na ta način delničarje vnaprej seznaniti z načrtovanimi aktivnostmi in, kot je delničarjem dejal Zorko, nobena pomembna odločitev za skupino ne bo sprejeta brez soglasja delničarjev.

Zorko je napovedal, da bodo izbrali investitorja, ki bo najbolj primeren po "vseh kriterijih" Pojasnil je, da podpisani sporazum o prestrukturiranju predvideva reprogram do konca leta 2016. Banke so k podpisu po njegovih besedah pristopile, ker vidijo izhod zase. "Prepričan sem, da bo skupina, glede na to, kako posluje in kako je vpeta v mednarodno okolje in domači trg, lahko našla primernega dokapitalizatorja," je dejal Zorko in napovedal, da bodo izbrali investitorja, ki bo ponudil največ za delnico in bo najbolj primeren po "vseh kriterijih".

Ko bodo pripravili ožji izbor potencialnih investitorjev, bo uprava s seznamom prišla pred lastnike, ki se morajo z dokapitalizacijo strinjati s 75-odstotno večino. Zorko upa, da bo za ta namen še letos sklicana naslednja skupščina. Kot pomembno je izpostavil tudi, da bo izbrani investitor moral pridobiti 33 odstotkov lastnine po zakonu o prevzemih in bo moral dati tudi ponudbo za prevzem delnic od ostalih delničarjev.

Na ta način se po njegovih besedah proces zaključi v celoti, saj bodo banke dobile svoj denar, mali delničarji se bodo lahko odločili, kaj z deležem, skupina pa bo dobila možnost preživetja in rasti. Zorko je prepričan, da se lahko s takšnim načrtom razdolžijo vse banke upnice, ki jih je v skupini 18.

"Prodaja se pijačni del, ki ima z obema pivovarnama zelo velik tržni delež" Glede postopka je Zorko na novinarski konferenci po skupščini pojasnil še, da bo s pomočjo svetovalnih družb v najkrajšem možnem času pripravljena osnovna dokumentacija za iskanje pripravljenosti okolja, interesente za dokapitalizacijo pa bo iskala uprava. O zneskih, kot je dejal, ne more govoriti, vse je odvisno tudi od dezinvestiranja skupine. Ob tem pa je poudaril, da se prodaja pijačni del, ki ima z obema pivovarnama zelo velik tržni delež, vse skupaj pa po njegovih besedah mora biti zanimivo za večje partnerje in za ostale partnerje, ki želijo preko laške pivovarne priti "visoko v Srednjo Evropo in prek tega tudi oskrbovati tržišče".

Skupščina delničarjev Pivovarne Laško je sicer danes potrdila vse predlagane sklepe. Z več kot 99-odstotno večino glasov je podelila razrešnico upravi in nadzornemu svetu in s tem potrdili delo vodstva družbe v letu 2013. Skupščina je tudi izvolila izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank Janeza Škrubeja za člana nadzornega sveta z mandatom od danes pa do 31. avgusta 2017. Skupščina je za revizorja imenovala revizijsko družbo Ernst & Young, seznanila pa se je tudi s poročili za lani in prihodki uprave in nadzornega sveta.

Ne spreglejte