Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2013,
19.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenija banka Kazahstan

Četrtek, 12. 9. 2013, 19.22

7 let, 2 meseca

S & P uvršča slovenske banke ob rob kazahstanskim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski bančni sistem je po mnenju bonitetne agencije Standard & Poor's v podobno slabem položaju kot tisti v Kazahstanu. Manj težavne naj bi bile zasebne banke.

"Težava v Sloveniji so državne banke, ki pomenijo približno polovico panoge," ocenjuje analitik pri S & P Pierre Gautier. Manj težavne se mu zdijo zasebne banke, izjema sta dve zelo majhni.

Za dokapitalizacijo bank v lasti države bo Slovenija do konca prihodnjega leta potrebovala od dve do tri milijarde evrov, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes na Dunaju dejal Gautier.

"Vlada je z likvidacijo bank očitno želela pokazati svojo odločenost" V pogovoru z novinarji je še dejal, da je slovenska vlada z odločitvijo, da dve majhni banki (Factor banko in Probanko) pošlje v likvidacijo, očitno želela pokazati svojo odločenost, da resnično reši težave v bančnem sistemu.

V S & P predvidevajo, da bodo Slovenija in tudi preostale vzhodnoevropske države po potrebi podprle svoje sistemsko pomembne banke.

Banke na Češkem in Slovaškem po mnenju S & P niso veliko oddaljene od avstrijskih, francoskih ali nizozemskih. "So zelo stabilne in razmeroma trdne, v prihodnjih dveh letih ni pričakovati sprememb," je dejal Gautier. Poljske banke se glede na stopnjo tveganja uvrščajo na sredino.

O položaju bank v Sloveniji se bodo pogovarjali tudi finančni ministri evroobmočja Težaven pa je položaj bank na Madžarskem, v Sloveniji, na Hrvaškem in v Bolgariji: "V tej skupini imamo banke s številnimi slabimi posojili in visoko odvisnostjo od krovnih bank v Avstriji in drugih državah območja evra." Za banke v teh državah bo prilagajanje novim regulatornim zahtevam pomenilo velik izziv, je menil.

O položaju slovenskih bank se bodo v petek v Litvi pogovarjali tudi finančni ministri območja evra. V 18 slovenskih bankah naj bi bilo za 7,5 milijarde evrov slabih posojil, kar pomeni petino vsega obsega bruto domačega proizvoda države.

Ne spreglejte