SiolNET. Posel danes Novice
1,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ryanair klonil in bo le objavil seznam

1,60

termometer

Ryanair
Foto: Reuters

Irski nizkocenovni prevoznik Ryanair, ki je z odpovedjo okoli dva tisoč poletov v prihodnjih šestih tednih razburil tako potnike kot tudi regulatorje, je le objavil seznam odpovedanih poletov.

Ryanair je v petek napovedal, da bo do konca oktobra vsak dan odpovedal od 40 do 50 poletov, kar naj bi prizadelo okoli 470 tisoč potnikov. Kateri poleti bodo odpadli, tedaj niso sporočili, s tem pa so le še dodatno ujezili potnike.

Po jeznem odzivu so pri Ryanairu napovedali, da bodo do tokra na svoji spletni strani objavili popoln seznam odpovedanih poletov. Predstavnik prevoznika Kenny Jacobs pa je napovedal, da bodo potniki, ki naj bi leteli z odpovedanimi poleti, prejeli elektronsko pošto.

Prevoznik je hkrati objavil seznam letališč, ki jih bo odpoved poletov najbolj prizadela. Med temi so letališča v Barceloni, Bruslju, Dublinu, Lizboni, Londonu (Stansted), Madridu, Milanu (Bergamo), Portu in Rimu (Fiumi).

Evropska komisija je medtem Ryanair spomnila, da imajo potniki v primeru odpovedi poleta številne pravice. Če je polet odpovedan, ima tako potnik pravico do povračila, spremembe poti ali vrnitve, prav tako pravico do pomoči ter odškodnine. Do odškodnine je upravičen, če je bil o odpovedi poleta obveščen manj kot dva tedna pred načrtovanim datumom odhoda, navaja komisija na spletni strani.

Uradno želi Ryanair z odpovedmi poletov izboljšati točnost. Sprva so v prevozniku navedli, da želijo odpraviti težave, ki jih povzročajo zamude pri nadzoru zračnega prometa, stavke in vreme. Pozneje so priznali, da jih pesti tudi preslabo načrtovanje ob določilu, da morajo v novem sistemu piloti in drugo kabinsko osebje izkoristiti preostali dopust do konca letošnjega leta.

Nekatera poročila navajajo tudi, da ima Ryanair težave z iskanjem novega kadra, potem ko so številni piloti presedlali k tekmecu Norwegian Air. Nekateri strokovnjaki pa so prepričani, da se Ryanair pripravlja na morebitni potop nemškega Air Berlina, ki bi bil lahko zaradi pomanjkanja sredstev prisiljen predčasno ustaviti svoj letalski promet. V tem primeru bi se sprostili termini poletov, to pa bi lahko izkoristili le letalski prevozniki, ki bi imeli proste zmogljivosti. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin