Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
14.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 14.38

7 let, 2 meseca

"Ruske prevlade na trgu zemeljskega plina je konec"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred časom so številni strokovnjaki napovedovali, da bodo ZDA, pa tudi številne druge države, v zvezi z zemeljskim plinom postajale vse bolj odvisne od Rusije.

Danes to ni več tako samoumevno, menijo nekateri. Ko je že bilo videti, da bo Rusija na področju črpanja in dobave zemeljskega plina prevzela svetovni primat, so številni znanstveniki in gospodarstveniki začeli poudarjati pomen pridobivanja tega pomembnega energenta iz skrilavca. Velik potencial pri pridobivanju plina iz skrilavca s postopkom tako imenovanega hidravličnega lomljenja bi po mnenju številnih strokovnjakov in geopolitičnih analitikov lahko zamajal trenutni ruski monopol na trgu zemeljskega plina. Bo pridobivanje plina iz skrilavca oslabilo monopol Rusije? Tako naj bi se velik potencial v tovrstnem pridobivanju plina kazal tako na nekaterih najdiščih po Evropi, še večji potencial pa naj bi bil ravno v nekdanji veliki ruski rivalki, ZDA. "Prav mogoče je, da se bo na svetovnem energetskem trgu vse postavilo na glavo," je v nedavnem intervjuju dejala strokovnjakinja za odnose z Rusijo Fiona Hill, ki dodaja: "Ruski dnevi prevlade na evropskem trgu z zemeljskim plinom so končani." Nekateri strokovnjaki omenjajo celo nekakšno energetsko "hladno vojno", ki bi lahko sledila spremembi moči igralcev na trgu. "Geopolitična moč velikih gospodarstev, kot so ZDA, Rusija in Kitajska, je v veliki meri odvisna ravno od sposobnosti obvladovanja trga zemeljskega plina in drugih energentov," se tako med drugim glasi eden izmed poudarkov poročila Kennedy School of Government z univerze Harvard. Karte na področju pridobivanja plina naj bi tako po navedbah strokovnjakov premešal ravno napredek v njegovem pridobivanju.

Do velikega premika je prišlo pred nekaj leti, ko je napredek v vrtanju vrtin omogočil izkoriščanje velikih rezerv plina, shranjenega v podzemnih plasteh skrilavca. S hidravličnim lomljenjem, ki ponekod po svetu, pa tudi v Sloveniji, sicer zbuja velike naravovarstvene pomisleke, je pehajoče pridobivanje plina v ZDA ponovno pridobilo na zagonu. Z novim načinom pridobivanja plina so pred tem naraščajoče cene tako ponovno upadle.

Analitiki na drugi strani Atlantika vidijo v prerojeni panogi pridobivanja zemeljskega plina veliko gospodarsko priložnost za ZDA. V isti sapi ob tem seveda omenjajo visoke cene ruskega plina in veliko odvisnost evropskih držav od ruskih energentov.

Američani si želijo manjšo energetsko odvisnost Evrope od Rusije Velik pomen "vojne" glede energentov se kaže tudi v ameriški predsedniški tekmi, saj se je v programu predsedniškega kandidata Mitta Romneyja pojavila tudi obljuba republikanske politike o zmanjšanju evropske odvisnosti od ruskih energentov.

Poleg Američanov sicer kujejo svojo vizijo manjše odvisnosti od ruskega plina tudi številni evropski politiki. Poljski minister za okolje je tako med drugim dejal, da bo pridobivanje zemeljskega plina iz skrilavca zmanjšalo evropsko odvisnost od dobave plinovodov iz Alžirije in Rusije.

Ne spreglejte