SiolNET. Posel danes Novice
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ruska Sberbank postala petinska lastnica Mercatorja

0,98

termometer

Mercator.
Foto: STA

Ruska Sberbank je na dražbi po pričakovanjih sama sebi prodala 18,53 odstotka Mercatorja in s tem postala njegova druga največja lastnica. Za petino trgovca so odšteli 40,6 milijona evrov.

Sberbank je slabo petino Mercatorja, kar predstavlja 1,13 milijona navadnih delnic, konec junija zasegla lastniku Agrokorja Ivici Todoriću.

Da je najverjetnejši scenarij ta, da bo banka sama odkupila delnice, smo pisali včeraj v članku Agrokorjevi dolgovi večji od slovenskega proračuna. Rusi naj bi namreč za petinski delež v Mercatorju, ki sam po sebi ne prinaša nobenih upravljavskih pravic, pričakovali previsoko ceno. Začetno ceno za delnice na današnji javni dražbi so postavili pri 40,6 milijona evrov - in jih za ta znesek na koncu sami odkupili.

Največji lastnik ostaja hrvaški Agrokor, ki ima zdaj v lasti nekaj manj kot 70 odstotkov Mercatorja, če ne upoštevamo delnic, ki jih zanj hranijo hrvaške pokojninske družbe na fiduciarnih računih.  


Preberite še:

Agrokorjevi dolgovi večji od slovenskega proračuna

Rusi imajo dovolj, Agrokorju ne bodo več dajali denarja


"Delovali bomo v interesu podjetja"

Sberbank je v obvestilu o nakupu delnic navedla, da se zaveda ključne vloge Mercatorja za slovensko gospodarstvo in da bo delovala v interesu podjetja. Spomnimo, da se je z Rusi v začetku junija, na vrhuncu dolžniške krize v Agrokorju, sestal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin