SiolNET. Posel danes Novice
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rusija oglobila internetne velikane

0,68

termometer

Vladimir Putin |  | Foto: Instagram
Foto: Instagram

Rusija je oglobila internetne velikane Facebook, Twitter in WhatsApp, ker ne hranijo podatkov ruskih uporabnikov na lokalnih strežnikih, je sporočil ruski organ za spletni nadzor Roskomnadzor. Ruske oblasti si prizadevajo vzpostaviti nadzor nad spletom, potem ko je predsednik Vladimir Putin zahodne družbene medije obtožil kršenja ruske zakonodaje.

Globa Facebooku in Twitterju znaša 15 oziroma 17 milijonov rubljev (170.000 oziroma 200.000 evrov), ker gre za ponovljen prekršek, medtem ko bo moral WhatsApp plačati štiri milijone rubljev (46.000 evrov) za prvo kršitev.

Rusija je leta 2014 sprejela sporni zakon, ki določa, da morajo biti osebni podatki ruskih uporabnikov shranjeni na lokalnih strežnikih. Twitter in Facebook sta prvo kazen prejela lani, medtem ko jo je Google prejšnji mesec.

Roskomnadzor je sicer sporočil, da nekatere družbe, med njimi Apple, Microsoft, LG Electronics, Samsung, PayPal in Booking, začenjajo spoštovati rusko zakonodajo.

Ruske oblasti so v času protestov v podporo opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu spletne platforme obtožile, da se vmešavajo v ruske notranje zadeve, ker ne brišejo pozivov mladoletnim na proteste.

Prejšnji mesec pa je Vladimir Putin izrazil zaskrbljenost zaradi vse večjega vpliva velikih tehnoloških podjetij, ki po njegovih besedah tekmujejo z državami.

Moskva skuša zaostriti nadzor z utemeljitvijo, da se bori proti ekstremizmu in za zaščito mladoletnih, začeli so razvijati tudi t. i. suvereni internet.

Po mnenju kritikov pa je namen ukrepov vlade predvsem utišati kritike oblasti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin