Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
24. 10. 2013,
17.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusija turizem naložba

Četrtek, 24. 10. 2013, 17.17

7 let, 2 meseca

Rusi obljubljajo milijone za naložbe v Rogaško Slatino

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rusi, ki prisegajo na zdravilno moč rogaških vrelcev in v Rogaški izpodrivajo tradicionalne italijanske goste, obljubljajo nove naložbe v turistično infrastrukturo.

Načrt razvoja Rogaške Slatine – občina ima okoli enajst tisoč prebivalcev – je vedno slonel na razvoju individualnega turizma visokega razreda. O tem, da se višji sloj ruskih turistov zares odlično počuti v tem svetovno znanem zdraviliškem mestu, pričajo tudi premožni ruski investitorji. Trenutno poteka širitev Hotela Slatina, ki je v ruskem solastništvu. Gradijo tudi sedem zasebnih prestižnih vil, investitor je ruski poslovnež Ilija Kolovalov, verjetno pa bodo namenjene ruskim kupcem. Tudi elitni hotel Aleksander kupuje eden najbogatejših Rusov.

Med investitorji tudi Hrvat Poleg ruskega kapitala se je med investitorje gradnje povsem novega petzvezdičnega hotela Boč s 125 ležišči vpisal tudi v Londonu živeči hrvaški poslovnež. Imena nam žal ni uspelo izvedeti, pa tudi sicer o imenih investitorjev vsi naši sogovorniki iz Rogaške Slatine neradi govorijo.

Tudi rogaškoslatinski odvetnik Jože Unverdorben, ki z ruskimi investitorji sodeluje pri nakupih zemljišč in smo ga poklicali včeraj, ko je bil na gradbenem sejmu v Bakuju v Azerbajdžanu, je bil z odgovori precej skop. Potrdil je le, da je ena izmed štirih mogočih lokacij za gradnjo prestižnega butičnega hotela za najzahtevnejše goste tudi razpadajoči hotel Trst. Tega naj bi povsem porušili in zgradili posebno dizajniran hotel za ciljno skupino. Pogodba o nakupu zemljišč še ni podpisana, bodo pa več razkrili ob njenem podpisu. Na vprašanje, ali lahko več informacij pričakujemo že do konca tega leta, je odgovoril, da sam ne more postavljati urnikov ruskim investitorjem. Je pa Unverdorben potrdil, da gre za večmilijonsko rusko naložbo.

Selitev ruskega kapitala Rogaška se s prestižno češko zdraviliško destinacijo Karlovi Vari, kamor so včasih večinoma zahajali premožni Rusi, za zdaj še ne more kosati. Niti po prestižu niti po številu objektov. Rusom v češkem biseru naj ne bi več ustrezalo družbeno okolje, zato so poiskali mirnejši kotiček sredi Slovenije. S tem pa k nam začeli seliti tudi del svojega kapitala, pravijo naši sogovorniki.

Rusi izpodrivajo Italijane Tradicionalne italijanske goste, ki so dolgo let kraljevali v zdraviliškem mestu, počasi izpodrivajo bogatejši Rusi. Letno jih pride kar 18 tisoč, veljajo pa za odlične in zapravljive goste.

Ruski gostje v Rogaški zapravijo kar petkrat več denarja kot Italijani. Azerbajdžanci pa še okoli 20 odstotkov več kot Rusi, pravi direktor Medical centra Rogaška Zvone Novina. Italijani se zaradi slabe kupne moči in prevelikih kulturnih razlik v primerjavi z Rusi vse manj vračajo v Rogaško.

Število prenočitev italijanskih gostov se po besedah Novine v zadnjih petih letih ves čas zmanjšuje. Tudi potrošnja italijanskih gostov in njihovo število se zmanjšujeta. Vzporedno se je v tem času povečevalo število gostov iz Rusije in drugih držav nekdanje Sovjetske zveze. "Drastično smo povečali obisk gostov iz Azerbajdžana, saj smo imeli v zadnjih treh letih kar 35 tisoč prenočitev teh gostov," je dejal Novina. Zelo se je povečal tudi obisk gostov iz Kazahstana, Kazana in Ukrajine, pravkar pa so na oddihu prvi gostje iz Savdske Arabije.

Turisti cenijo mineralno vodo in zdravstvene storitve Glavni razlog za velik porast zdravstvenega turizma iz nekdanje Sovjetske zveze Novina pripisuje aktivnemu pojavljanju na teh turistično vzhajajočih trgih. "Turisti v Rogaško prihajajo zaradi mineralne vode in zdravstvenih storitev. Rogaška je v nekaterih državah nekdanje Sovjetske zveze bolj prepoznavna kot Slovenija," se pohvali Novina.

"Rogaška poleg termalne vode, ki jo sicer ponuja večina slovenskih zdravilišč, ponuja tudi mineralno vodo Donat Mg. To je edinstvena izvirska voda z najvišjo vsebnostjo magnezija na svetu, na osnovi katere izvajamo gastrološko, dermatološko, pulmološko in kardiološko zdravljenje," še pojasnjuje Novina.

Ne spreglejte