Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
29. 8. 2013,
11.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Telekom Slovenije Skupina Telekom Slovenije rezultati širokopasovni dostop mobilna telefonija Slovenija Makedonija Kosovo BiH

Četrtek, 29. 8. 2013, 11.02

7 let, 2 meseca

Rudolf Skobe: Poslovali smo bolje kot večina evropskih prvotnih operaterjev

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Telekomu Slovenije so zlasti zadovoljni z rastjo števila uporabnikov v vseh ključnih segmentih poslovanja, zmanjšano zadolženostjo in zelenimi številkami v njihovi makedonski hčerinski družbi.

V primerjavi z enakim lanskim obdobjem je Skupina Telekom Slovenije, katere hčerinska družba TSmedia je izdajatelj medija Planet Siol.net, v letošnjem prvem polletju ustvarila za en odstotek več prihodkov, dobiček pa je višji za 17 odstotkov. Z natančnejšimi številkami: prihodki so znašali 395,6 milijona evrov, dobiček pa 30,9 milijona evrov. Za 12 odstotkov je višji tudi znesek za naložbe, v prvih šestih mesecih so razvoju in nadgradnji namenili 36,7 milijona evrov.

"Tudi to obdobje je zaznamovalo nadaljevanje lanske krize, ki se bo še poglabljala," je rezultate komentiral predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe. Makedonski operater One prvič pozitivno Skupina Telekom Slovenije poleg Slovenije deluje še v nekaterih državah jugovzhodne Evrope, med katerimi so tudi take, ki imajo nekajkrat nižji standard, kot ga ima Slovenija. Posledično so cene storitev v teh državah še nižje kot v Sloveniji, a je prav v tem polletju makedonski operater One, član Skupine Telekom Slovenije, prvič v svoji zgodovini zapustil območje rdečih številk in izkazal pozitivne rezultate. Tudi na Kosovu so rezultati ponovno pozitivni, le da v Albaniji, kjer je postalo jasno, da Skupina Telekom Slovenije ne more doseči svojega poslanstva – postati prva alternativna telekomunikacijska izbira –, nadaljujejo aktivnosti glede prodaje in izstopa s tega trga. Po drugi strani pa se v Bosni in Hercegovini razmišlja o širitvi hčerinske družbe Blic.net.

Letne napovedi ostajajo nespremenjene Uprava Telekoma Slovenije še vedno pričakuje, da bodo letošnja pričakovanja, ki so jih naznanili že ob začetku leta – 50 milijonov evrov čistega poslovnega izida –, uspeli uresničiti.

Naložb letos kljub nepričakovano višjem izplačilu dividend ne bodo spreminjali, namenili so jim 130 milijonov evrov, a ker ta nepričakovani izdatek vpliva na likvidnost družbe, bodo morali prilagoditi naložbene načrte za prihodnje leto, je pojasnil Skobe. Iz istega razloga Telekom Slovenije ni uspel še bolj zmanjšati svoje zadolženosti, ki pa je vendarle že dalj časa relativno veliko manjša kot pri primerljivih evropskih telekomunikacijskih operaterjih, je še povedal. Prve novosti v ponudbi že čez nekaj dni Kljub temu ne bodo ustavili dotoka novih storitev in tehnologij, že v ponedeljek bodo tako tudi svojim predplačnikom omogočili dostop do omrežja 4G in zanje pripravili ustrezno ponudbo.

Ne spreglejte