Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 3. 2014,
18.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rudnik stavka Samo Omerzel

Nedelja, 9. 3. 2014, 18.03

7 let, 2 meseca

Rudarji bodo stavkali v jami (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rudarje Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) bo v ponedeljek zjutraj pred napovedano stavko v jami, ki se bo začela ob 6. uri, obiskal minister Samo Omerzel ter jih skušal odvrniti od stavke.

Predsednik stavkovnega odbora Anton Lisec pa se sprašuje, zakaj Samo Omerzel sploh prihaja, ker denarja za plače ne bo prinesel.

Lisec je povedal, da je resorno ministrstvo imelo tri tedne časa za ukrepanje, vendar ni storilo ničesar glede njihovih stavkovnih zahtev. Napovedal je tudi, da bodo morda rudarji noč preživeli v jami, zato je stavkovni odbor vse stavkajoče pozval, da s seboj vzamejo hrano in vodo za prvi dan stavke ter odeje oziroma spalne vreče, tisti, ki imajo zdravstvene težave, pa tudi zdravila. Stavkalo naj bi od 100 do 200 rudarjev.

"Stavka bo morda imela večje razsežnosti, kot je bilo predvideno" Po Liščevi oceni je morebitno izplačilo januarskih plač v celoti in sprejetje novele zakona o postopnem zapiranju RTH, ki se z leta 2015 prestavlja na 2018, le gašenje požara. "Stavka bo morda imela večje razsežnosti, kot je bilo predvideno," je še dejal Lisec.

Stavkajoči, ki so minuli ponedeljek izvedli osemurno opozorilno stavko, v petek niso prejeli januarskih plač v celoti, izplačilo teh plač pa je njihova osnovna stavkovna zahteva. Prav tako zahtevajo, da država kot lastnica opredeli usodo rudnika v prihodnje.

Direktor: Denar je, a banka ni odblokirala računa Rudnik po zagotovilih direktorja družbe Bojana Jelena sicer ima zagotovljena sredstva, vendar celovška banka BKS zaradi skoraj treh milijonov evrov dolga ni odblokirala računa. Pogovore z banko bo Jelen nadaljeval v ponedeljek.

Družba je minuli teden sicer rudarjem izplačala akontacije januarskih plač v višini skoraj 790 evrov bruto. V celoti so izplačali tudi stroške, povezane z delom, torej prevoz in prehrano. V ta namen je rudnik zagotovil okoli 370.000 evrov, za izplačilo celotnih januarskih plač pa potrebujejo še okoli 300.000 evrov.

Rudarji RTH poleg januarskih plač zahtevajo zagotovitev sredstev za odpravnine 135 presežnim delavcem in premije za prezaposlitve oz. samozaposlitve presežnih delavcev. Zahtevajo tudi, da se preveri možnosti prezaposlitve zaposlenih v RTH v okviru podjetij v lasti države, da se lastnik dokončno opredeli o nadaljnjem delovanju rudnika ter da se preveri možnosti upokojevanja po rednih in izrednih pogojih zakona o upokojevanju.

Ne spreglejte