Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 1. 2011,
7.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 13. 1. 2011, 7.24

7 let, 2 meseca

Rešitev o odpuščanju delavcev preko t.i. slamnatih podjetij gre na matični odbor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada je sprejela informacijo o razreševanju problematike odpuščanja delavcev preko t.i. slamnatih podjetij, ki jo sedaj pošiljajo matičnemu odboru.

Rešitev bo vključena v večje spremembe zakona o delovnih razmerjih, ki jo že oblikuje delovna skupina socialnih partnerjev.

Aktiven odziv sindikatov V tej informaciji ugotavljajo, da je rešitev, kar zadeva zakon o delovnih razmerjih bila oblikovana, tudi usklajena na delovnih telesih socialnih partnerjev, da je pa na koncu Ekonomsko-socialni svet ni potrdil. "Odločili smo se, da bomo kar zadeva zakon o delovnih razmerjih to rešitev vključili v večje spremembe tega zakona, ki jo že oblikuje delovna skupina socialnih partnerjev, ki deluje na ministrstvu," je po seji povedal minister za delo Ivan Svetlik.

"Sindikati so se na delo te skupine zelo aktivno odzvali in želijo delovati od samega začetka pri oblikovanju rešitev. Delodajalci so nekoliko bolj zadržani, ker želijo imeti bolj izdelane rešitve in se šele potem kasneje vključiti v razpravo," je pojasnil Svetlik.

V tej informaciji tudi sporočajo, da bo ministrstvo za gospodarstvo proučilo rešitve iz zakona o gospodarskih družbah, ki bi lahko prinesle nekaj izboljšav glede registracije podjetji in da bodo okrepili delo inšpekcijskih služb. "Rešitve so včasih v zakonih primerne, je pa vprašanje ali jih v praksi dosledno izvajamo ali ne," je dodal Svetlik.

Vprašanje preprečevanja zlorabe prezaposlovanja delavcev na slamnata podjetja je bilo del manjše spremembe zakona o delovnih razmerjih, ki je lani že bil v DZ, a ga je ta iz postopka umaknil, da bi ga dopolnili prav z rešitvami glede slamnatih podjetij. Sindikati in delodajalci so nato v okviru Ekonomsko-socialnega sveta podprli le spremembe glede slamnatih podjetij, tako eni kot drugi pa zavračali zakonske spremembe glede odpravnin in odpovednih rokov.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve se je nato odločilo, da bo pripravljen le en predlog novele, ki bo vseboval tudi napovedane globlje spremembe zakona o delovnih razmerjih, naravnane k uveljavitvi načela varne prožnosti. Socialni partnerji bodo zakon skupaj z ustanovitvijo sklada za odpravnine intenzivno pripravljali in usklajevali v prihodnjih mesecih, pripravljena pa naj bi bila spomladi.

Ureditev problematike zlorab pravic delavcev v primeru slamnatih podjetij je tudi eden od predstavljenih ukrepov za ureditev razmer v slovenskem gradbeništvu.

Minister je po seji obenem pojasnil, da je reforma trga dela trenutno "nekje na sredini". "Sprejeli smo zakon o urejanju trga dela, ki se že izvaja od začetka leta. Zakon o malem delu je v fazi, v kakršni je, čakamo, da bomo ta zakon z začetkom prihodnjega leta začeli uporabljati, za zakon o delovnih razmerjih pa se sedaj pripravljajo vse ustrezne spremembe," je pojasnil.

V nekaj mesecih naj bi po mnenju Svetlika pripravili vsebino sprememb tega zakona in jih še pred poletjem poslali v parlament. Hkrati z zakonom, ki naj bi urejal odpravninski sklad.

Ne spreglejte