Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
15. 3. 2019,
20.35

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Slovenija zna Slovenija zna startup

Petek, 15. 3. 2019, 20.35

5 let, 1 mesec

Slovenija zna!

Rekli so jim: "Tega ni mogoče narediti." Zdaj se zanje zanimajo po vsem svetu.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Evegreen | Ekipa podjetja Evegreen. Od leve proti desni: Eva Štraser, Domen Štraser in Roman Herlah. | Foto Evegreen

Ekipa podjetja Evegreen. Od leve proti desni: Eva Štraser, Domen Štraser in Roman Herlah.

Foto: Evegreen

Tri ljubitelje narave in športne navdušence iz Koroške skrbi, da človeštvo ob nadaljnji intenzivni uporabi plastične embalaže kmalu ne bo več imelo druge izbire, kot da planet Zemlja preimenuje v planet Plastika. V zavzemanju za bolj zeleno prihodnost so okolju vsaj del plastičnega bremena s pleč zato vzeli z ustanovitvijo startupa Evegreen, ki izdelke iz plastike za enkratno uporabo nadomešča z biorazgradljivimi materiali. V samo petih letih od prve ideje jim je že uspelo pritegniti precej pozornosti, zanimanje in povpraševanje namreč prihajata iz vseh delov sveta.

SmartNinja
Novice Slovensko podjetje se po Evropi širi s svetlobno hitrostjo: kaj delajo?

Evo Štraser, idejno vodjo projekta in startupa Evegreen, je pred petimi leti na redni poti skozi Dravsko dolino neprijetno presenetil prizor v pravkar zasajenem nasadu hmelja.

"Zagledala sem goro plastičnih lončkov. To je bil prvi preblisk, saj mi ta gora lončkov kar ni in ni šla iz glave," je Štraserjeva pojasnila za Siol.net. Razvijati je začela idejo o ekoloških lončkih, ki bi bili izdelani iz materialov, prijaznih do okolja, in bi lahko nadomestili kupe plastike, kot je bil tisti na hmeljišču.

Prav na hmeljišču, po katerem je posejanih na stotine plastičnih cvetličnih lončkov, se začne tudi promocijski videoposnetek za Evegreen. Kliknite na fotografijo za ogled. | Foto: Evegreen Prav na hmeljišču, po katerem je posejanih na stotine plastičnih cvetličnih lončkov, se začne tudi promocijski videoposnetek za Evegreen. Kliknite na fotografijo za ogled. Foto: Evegreen

 

Štraserjeva je imela svojo idejo priložnost preizkusiti v praksi kar doma. Zaposlena je bila namreč v družinskem podjetju Bokri, ki se ukvarja z brizganjem tehnične plastike za potrebe avtomobilske in elektroindustrije. 

Industrija plastike nad idejo sprva ni bila navdušena

Prepričati tako imenovane plastičarje, da namesto plastike poizkusijo brizgati biorazgradljive materiale, je bil sicer prvi izziv. "Takrat smo naleteli na odzive, da to ne gre, da to ni mogoče, da se bo pokvaril stroj," je pojasnila Štraserjeva.

Kljub temu se ni vdala in je ves svoj čas namenila iskanju novih materialov, poznanstev in dobrih poslovnih praks iz drugih industrij. Prizadevanja so se decembra 2015 materializirala v prvem izdelku startupa Evegreen, ekološkem lončku za sadike

Ekološke lončke podjetja Evegreen, ki so izdelani iz rastlinskih peletov, je na prvi pogled nemogoče ločiti od plastičnih. Razlika se medtem močno opazi, če lonček zakoplješ na vrtu: ekološki, ki je izdelan iz vlaken odpadnih delov stročnic in bambusovih stebel, se po nekaj tednih razgradi in izgine, plastični pa na vrtu ostane zakopan še tisoč let. | Foto: Evegreen Ekološke lončke podjetja Evegreen, ki so izdelani iz rastlinskih peletov, je na prvi pogled nemogoče ločiti od plastičnih. Razlika se medtem močno opazi, če lonček zakoplješ na vrtu: ekološki, ki je izdelan iz vlaken odpadnih delov stročnic in bambusovih stebel, se po nekaj tednih razgradi in izgine, plastični pa na vrtu ostane zakopan še tisoč let. Foto: Evegreen

Kdaj je prišla prepoznavnost?

"Zgodba o izdelku Evegreen se je začela predvsem kot preizkus trga. Biorazgradljivi materiali so bili še pred nekaj leti velika neznanka, večine ljudi niso zanimali, po mnenju mnogo predelovalcev plastike so bili tudi povsem neuporabni," pojasnjuje Eva Štraser.

Da je Evegreen vendarle na pravi poti, je pokazalo leta 2016, ko so se za ekološke lončke začeli zanimati podjetniški pospeševalniki, veliki preboj pa je prišel leta 2017, ko je prispevek o koroškem start-upu objavila znana evropska televizija Euronews:

"Dokumentarec Euronews o našem delu je bil prvi pokazatelj, da ima naš izdelek globalni potencial. V enem dnevu smo dobili povpraševanje iz vseh delov sveta: iz Argentine, Kanade, Katarja, Združenih arabskih emiratov in tako dalje," je doseg in učinek televizijskega prispevka o lončku opisala Štraserjeva.

Zaradi velikega zanimanja za ekološke lončke in biorazgradljive materiale, ki jih razvija Evegreen, se je Štraserjevi pri projektu pred dvema letoma pridružil njen mož Domen Štraser ter prevzel skrb za finance in komunikacijo s poslovnimi partnerji.

Eva Štraser in Roman Herlah iz startupa Evegreen. | Foto: Evegreen Eva Štraser in Roman Herlah iz startupa Evegreen. Foto: Evegreen
Lani sta v ekipo povabila še Romana Herlaha, ki pri Evegreen ureja spletno stran in profile na družbenih omrežjih ter skrbi za celostno grafično podobo, ravno v marcu pa bodo za polni delovni čas zaposlili še eno osebo.

Tim Potočnik, Jan Štefe, Eurosender
Novice Slovenca v nekaj letih od prodajalcev rokavic do šefov multinacionalke

Po zmagovitem letu 2018 se povabila k sodelovanju kar vrstijo

Evegreen je lani doživel več pomembnih uspehov: med drugim so zmagali na tekmovanju start-upov Saša inkubatorja, se uvrstili med zmagovalce podjetniškega natečaja medija Finance in na sejmu MOS 2018 navdušili predsednika države Boruta Pahorja.

Vsa ta izpostavljenost je obrodila sadove. Ne le, da so prejeli ogromno klicev morebitnih vlagateljev in direktorjev podjetij, s nekaterimi so tudi že začeli sodelovati.

"Podpisali smo strateško partnerstvo z nemškim podjetjem Spectalite, ki se specializira na področju biorazgradljivih materialov. Skupaj z njimi se bomo maja na Kitajskem predstavili največjem sejmu plastike in gume, Chinaplas 2019. Naše najnovejše biomateriale testirajo v Plastiki Skaza v Velenju. Imamo tudi že resna povpraševanja iz podjetij Gorenje in Panorganic. Oboji želijo plastične komponente zamenjati z bioplastičnimi," našteva Štraserjeva.

Maja lani, natančneje po najavi prepovedi uporabe plastike za enkratno uporabo v Evropskem parlamentu, se je Evegreen v zelo kratkem času povezal s tremi evropskimi podjetji s podobno miselnostjo in poslanstvom. Rezultat partnerstva in deljenja idej je bil, da so kot kot prvi na slovenski trg vpeljali ekološke krožnike, ki jih lahko tudi pojemo, ekološki pribor, plastenke, kozarce za hladne napitke in kozarce za kavne avtomate. | Foto: Evegreen Maja lani, natančneje po najavi prepovedi uporabe plastike za enkratno uporabo v Evropskem parlamentu, se je Evegreen v zelo kratkem času povezal s tremi evropskimi podjetji s podobno miselnostjo in poslanstvom. Rezultat partnerstva in deljenja idej je bil, da so kot kot prvi na slovenski trg vpeljali ekološke krožnike, ki jih lahko tudi pojemo, ekološki pribor, plastenke, kozarce za hladne napitke in kozarce za kavne avtomate. Foto: Evegreen

Vsi, ki imate idejo za podjetje ali izdelek: čim prej na trg!

Štraserjeva bralcem Siol.net tudi svetuje, kaj naj storijo, če menijo, da imajo dobro idejo, a se obotavljajo pri realizaciji, ker jih je strah morebitnega neuspeha.

"S čim nižjimi stroški izdelajte MVP, torej najosnovnejši sprejemljiv izdelek (Minimum Viable Product po angleško), ga začnite prodajati in preverite, ali bo trg sprejel vašo rešitev. To je edina formula, ki deluje."

V rubriki Slovenija zna! bomo predstavljali zgodbe uspešnih in perspektivnih slovenskih podjetnikov. Če poznate koga, ki si zaradi uspeha doma ali v tujini, izvirne poslovne ideje ali pa zgolj velike delovne vneme zasluži izpostavitev v našem mediju, nam predlog pošljite na e-poštni naslov matic.tomsic@tsmedia.si ali pa na urednik@tsmedia.si

Preberite tudi:

Marko Grgurovič
Novice Kmalu bo šlo zares: obetavni projekt Slovenca gre na največji svetovni oder
Prevent&Deloza
Novice Slovenska inovacija, ki si jo želi tudi ameriška policija
Ne spreglejte