Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 1. 2011,
11.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 6. 1. 2011, 11.46

7 let, 2 meseca

Registriranih brezposelnih več kot 110.000

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Sloveniji je bilo konec decembra 2010 registriranih 110.021 brezposelnih, kar je šest odstotkov več kot novembra in 13,8 odstotka več kot decembra 2009, je objavil zavod za zaposlovanje.

Število registriranih brezposelnih v Sloveniji se je decembra po velikem prilivu zaradi izteka zaposlitev za določen čas in stečajev ter tudi zaradi napovedane pokojninske reforme povzpelo na več kot 110.000. Premier Borut Pahor kot pozitivno ocenjuje dejstvo, da se povečuje zaposlovanje, kar da je posledica prestrukturiranja gospodarstva.

Decembra skoraj 15.000 na novo brezposelnih Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec decembra lani prijavljenih 110.021 brezposelnih, kar je šest odstotkov več kot novembra in 13,8 odstotka več kot decembra 2009, je objavil zavod.

Na novo se je prijavilo okoli 14.900 brezposelnih, kar je na ravni oktobra lani, ko je bil priliv v brezposelnost na mesečni ravni v letu 2010 največji. Med novoprijavljenimi je bilo 5500 oseb, ki jim je iztekla zaposlitev za določen čas, ter nekaj več kot 5100 trajno presežnih delavcev in stečajnikov. V strukturi brezposelnih se je v primerjavi z novembrom za več kot polovico povečal delež starih nad 50 let.

Svetlik: Glavni razlog je povezan s pokojninsko reformo Podatek o decembrski brezposelnosti je ministrstvo za delo nekoliko presenetil, je dejal resorni minister Ivan Svetlik. Ocenil je, da je glavni razlog za rast števila brezposelnih povezan s pokojninsko reformo. V zadnjih dveh mesecih se je namreč na zavodu prijavilo okoli 8000 starejših od 50 let, ki so želeli izkoristiti možnost stare zakonodaje, tako pokojninske kot tudi o urejanju trga dela.

Stara zakonodaja določa, da ima nekdo možnost dve leti prejemati denarno nadomestilo, če je bil dovolj časa v službi, zatem pa še tri leta prejemati plačane prispevke in čakati na upokojitev, če mu do nje manjka le še toliko časa, je spomnil Svetlik.

"Vplivala je tudi kriza v gradbeništvu" Takšno razmišljanje se mu sicer zdi zgrešeno. S 1. januarjem je namreč začel veljati novi zakon o urejanju trga dela, ki skrajšuje to formulo dva plus tri na dva plus ena, kar pomeni, da bodo morali ti ljudje začeti razmišljati, kako se bodo po prenehanju prejemanja denarnega nadomestila zaposlili nazaj, je opozoril.

Poleg tega pa sta na povečanje števila brezposelnih vplivali tudi kriza v gradbeništvu in nasploh v gospodarstvu ter kriza upravljanja in lastninjenja, ki se kaže v nekaterih večjih podjetjih, denimo Merkurju ali Preventu, je še dejal Svetlik.

Pahor: Hkrati z rastjo brezposelnosti se povečuje zaposlovanje Premier Pahor meni, da bi se število brezposelnih brez pokojninske reforme gibalo okoli 100.000. Poleg tega je, kot je premier dejal, pomembno, da se hkrati z rastjo brezposelnosti povečuje zaposlovanje, pri čemer da gre za prestrukturiranje gospodarstva. "Slaba podjetja odpuščajo zaposlene, toda odpirajo se nova podjetja, ki jih zaposlujejo," je dejal.

Zavod je decembra iz evidence odjavil okoli 8700 oseb, od katerih se jih je okoli 4700 zaposlilo oz. samozaposlilo. Delodajalci so decembra prijavili nekaj več kot 14.300 delovnih mest, kar je 2,9 odstotka manj kot novembra in 23 odstotkov več kot decembra 2009.

Žižek: Trendi zaposlovanja so ugodni "Kljub povečanemu številu brezposelnih so trendi zaposlovanja ugodni," je ocenila v. d. generalne direktorice zavoda Lučka Žižek. V celotnem letu se je zaposlilo 57.000 brezposelnih, kar je 17,4 odstotka več kot v letu 2009.

Zavod za letos pričakuje, da se bo trend povpraševanja po delovni sili še nadaljeval. Največ povpraševanja naj bi bilo v predelovalnih dejavnostih, farmaciji, medicini ter v času sezone v gostinstvu in turizmu.

Za letos pričakujejo povprečno 105.000 brezposelnih V letu 2010 je bilo na zavodu prijavljenih povprečno 100.500 brezposelnih, letos naj bi jih bilo po pričakovanjih zavoda 105.000.

Število brezposelnih se bo po napovedih v prihodnjih mesecih še povečalo, in sicer predvsem zaradi izteka zaposlitev za določen čas ter stečajev podjetij, med drugim v gradbeništvu.

Svetlik pričakuje, da se bo rast brezposelnih ustavila marca Minister za delo pričakuje, da se bo rast števila brezposelnih marca ustavila in se bo zaposlovanje povečalo. Zavod glede na trende preteklih let najnižje število brezposelnih naj bi bilo julija in avgusta.

Kovač: Porast brezposelnih posledica manjšega zaposlovanja pred novim letom Za zadnje četrtletje oz. obdobje pred novim letom je tudi sicer značilno, da je stopnja zaposlovanja nižja, je podatek o decembrski brezposelnosti komentiral ekonomist Bogomir Kovač, rast števila brezposelnih pa je tudi posledica težav slovenskih podjetij.

"Treba se je zavedati, da je več podjetij v stečajnem postopku in da se tako pri malih kot tudi pri srednje velikih in velikih podjetjih zlasti na določenih področjih, kot je gradbeništvo, dogajajo kar dramatične stvari," je dodal profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti.

Tudi Kovač ocenjuje, da bo spomladi oz. v prvem ali drugem četrtletju povečano zaposlovanje, tako da v tem času pričakuje nekaj več odliva brezposelnih kot priliva. V luči zaposlovanja bo pomembno, ali bo Slovenija znala oživiti gospodarsko rast in ali bodo delodajalci lahko realizirali svoje napovedi glede zaposlovanja v spomladanskem delu leta, je še dejal Kovač.

Jeraj: Vlada očitno ne zna skrbeti za državljane Poslanka SDS Alenka Jeraj je ob podatkih o brezposelnih izrazila mnenje, da vlada očitno ne zna skrbeti za državljane in ustvarjati pogojev, da se ti lahko izobražujejo, delajo in ustvarjajo, in da je ne skrbi 110.000 brezposelnih in njihove družin.

Jerajeva je dodala, da je ministrica za gospodarstvo Darja Radić, namesto da bi sredstva, namenjena podjetjem v težavah, zagotovila, 10 milijonov evrov raje "pospravila" v proračunsko rezervo in umetno dvignila realizacijo ministrstva, ki ga vodi, od tega pa da podjetja niso imela nič in da se s tem ni ohranilo nič delovnih mest.

Ne spreglejte