Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
19. 12. 2016,
16.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Damjan Matičič Zdravko Počivalšek Andrej Matvoz AVK

Ponedeljek, 19. 12. 2016, 16.37

6 let, 6 mesecev

Rdeča luč sodišča ministru Počivalšku

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Zdravko Počivalšek | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ne sme imenovati svojega izbranca Andreja Matvoza za novega direktorja javne Agencije za varstvo konkurence (AVK).

Upravno sodišče je namreč izdalo začasno odredbo in zaustavilo postopek, dokler ne bo odločilo o tožbi, ki jo je zoper odločitev ministra Počivalška vložil neizbrani kandidat Damjan Matičič, sicer nekdanji direktor AVK v letih od 2011 do 2012. 

Sodišče se je po naših informacijah strinjalo z argumentom, da bi se v primeru nadaljevanja postopka imenovanja zgodila "težko popravljiva škoda". Če bi Matvoza potrdila tudi vlada in državni zbor, bi bilo namreč težko najti podlago za njegovo razrešitev.

Tudi če bo imenovanje do nadaljnjega zaustavljeno, pa ne bo kakšne posebne škode za AVK, saj bo Matvoz preprosto še naprej opravljal funkcijo vršilca dolžnosti direktorja.

Matvoz brez izkušenj

Kot smo razkrili, Matičič s tožbo izpodbija po njegovem nezakonito odločbo ministra. Več o tem v članku S tožbo nad Počivalškovo izbiro novega varuha konkurence.

Sodišče meni, da bi bila v primeru nadaljevanja postopka imenovanja storjena "težko popravljiva škoda". | Foto: Thinkstock Sodišče meni, da bi bila v primeru nadaljevanja postopka imenovanja storjena "težko popravljiva škoda". Foto: Thinkstock

Matvoz, ki ga je za začasnega prvega moža in zdaj še za direktorja s polnim mandatom izbral Počivalšek, namreč naj ne bi izpolnjeval osnovnega pogoja za vodenje pomembne javne agencije: strokovne podkovanosti in dovolj izkušenj na področju varstva konkurence. 

Matvoz do nedavnega ni imel pravzaprav nobenih izkušenj. Tudi natečajna komisija, ki je ocenjevala prijavljene kandidate in nato poročilo posredovala ministru, je ugotovila, da Matvoz pravzaprav šele od začetka letošnjega leta, ko ga je Počivalšek poslal na AVK, pridobiva izkušnje s področja varstva konkurence in vodstvene izkušnje.

Ministrstvo: Strokovnost ni edino merilo

Kljub očitnemu pomanjkanju izkušenj je minister presodil, da je najustreznejši kandidat Matvoz. "Strokovna usposobljenost ni edini pogoj in ni edino merilo," so na ministrstvu za gospodarstvo pojasnili v odgovoru na Matičičevo tožbo.

"S sklepom upravnega sodišča smo bili seznanjeni, vendar postopka do pravnomočne odločitve sodišča v predmetni zadevi ne želimo komentirati," so se odzvali na ministrstvu.

Ne spreglejte