Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2015,
16.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miro Cerar DUTB pismo korupcija Gorenjska banka

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 16.04

7 let, 2 meseca

Razrešeni Nyberg Cerarju: V primeru Sava smrdi po korupciji; Cerar: To je celo nekoliko nespodobno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V primeru družbe Sava je povsod čutiti vonj po korupciji, je v današnjem pismu premierju Miru Cerarju opozoril razrešeni predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg.

Sprašuje ga, ali je izvzem Savinega premoženja iz DUTB – kar po njegovih besedah načrtuje vlada – v interesu Slovenije ali le Savinega vodstva.

Sava Turizem bi morala biti glavna zvezda Slovenije, a … Kot je v odprtem pismu, ki ga je danes posredoval z naslova svoje družbe Nyberg & Son, zapisal Nyberg, slovenski hotelirski in gostinski sektor "ni niti blizu" evropskim standardom, Sava Turizem, ki bi morala biti glavna zvezda Slovenije, pa zaostaja še bolj. Sprašuje se, kam je šel denar, saj se je lastnik Save Turizma, holding Sava, visoko zadolžil pri bankah, v hotele pa ni dovolj investiral, zato ti niso konkurenčni.

Savina zadolženost je tolikšna, da nikoli ne bo mogla poplačati dolga bankam, razliko bodo krili davkoplačevalci, kapital družbe je negativen, njene delnice so brez vrednosti, kljub temu pa je vodstvo družbe predlagalo načrt prestrukturiranja, po katerem bi zdajšnji lastniki obdržali 23-odstotni lastniški delež, je nasprotovanje načrtu, ki ga DUTB ni potrdila – Savi je želela zaseči družbo Sava Turizem –, pojasnil Nyberg.

"To bi bila subvencija davkoplačevalcev lastnikom in kaj takšnega v drugih državah sploh ne bi bilo predlagano," je dodal in predsednika vlade vprašal, zakaj je to mogoče v Sloveniji, zakaj bi lastniki in vodstvo pridobili na račun davkoplačevalcev.

"Gorenjska banka je Savi odobravala visoka posojila" Nyberg je opozoril tudi na dejstvo, da je Sava največji lastnik Gorenjske banke in ima po navedbah regulatorja v njej prevladujoči vpliv. Gorenjska banka je Savi odobravala visoka posojila, kar jo je pripeljalo blizu izgubi licence, po zahtevah Banke Slovenije pa do konca leta potrebuje 13-milijonsko injekcijo, pravi Nyberg. Kljub temu je bilo Gorenjski banki zaupano, da vodi program prestrukturiranja, je dodal.

"V slovenskem tisku je veliko govora o navzkrižju interesov, ampak ali je mogoče najti izrazitejši primer navzkrižja interesov kot to, da se Savin menedžment prestrukturira prek Gorenjske banke?" sprašuje Nyberg.

Sava Turizem je gotovo v javnem interesu, meni Nyberg in se sprašuje, zakaj je v klasifikaciji državnih naložb kot takšen naveden holding Sava.

"V primeru Sava je čutiti smrad po korupciji na vsakem koraku" DUTB je po njegovih besedah predlagala transparenten način izboljšanja premoženja Save Turizma na raven evropskih standardov. Svojo sposobnost prestrukturiranja je pokazala v več primerih, med drugim v Cimosu, medtem ko zdajšnjemu vodstvu Save ni uspelo izboljšati svojega turističnega premoženja.

"Kljub temu zdaj vlada predlaga, da se premoženje Save izvzame iz DUTB in da zdajšnje vodstvo nadaljuje delo. Je to res v interesu Slovenije ali le v interesu vodstva Save?" sprašuje predsednika vlade.

"V primeru Sava je, glede na to, kar sem videl in prebral, čutiti smrad po korupciji na vsakem koraku," je zapisal Nyberg in Cerarja vprašal, ali je imel to v mislih, ko je v predvolilni kampanji govoril o boju proti korupciji, in ali je to smer, v katero želi voditi Slovenijo.

Nyberg je pismo v vednost poslal ministroma za finance in gospodarstvo, guvernerju Banke Slovenije, predsedniku komisije DZ za nadzor javnih financ ter predstavnikom Evropske komisije, Evropske centralne banke, Mednarodnega denarnega sklada ter Evropske banke za obnovo in razvoj.

Ne spreglejte