SiolNET. Posel danes Novice
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu najnižje v treh letih

0,03

termometer

Avtomobilska industrija
Foto: Reuters

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je v začetku novega leta še dodatno poslabšalo. Indeks gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je v primerjavi z decembrom znižal za 1,9 točke na 99,1 točke. Po petem znižanju zapored je tako indeks na najnižji ravni od februarja 2016.

Analitiki so sicer pričakovali znižanje indeksa, a zgolj na 100,7 točke. Decembra se je indeks Ifo znižal za eno točko na 101 točko. V raziskavi je tako kot vsak mesec sodelovalo približno 9.000 nemških podjetij.

Anketirani niso slabše ocenili le trenutnega gospodarskega položaja, pač pa tudi obete za prihodnjih šest mesecev. Razpoloženje se je poslabšalo v vseh večjih gospodarskih panogah - tako v trgovini kot v storitvenem sektorju, gradbeništvu in industriji. "Gospodarska klima se je poslabšala v vseh pomembnejših industrijskih panogah, razen v kemični industriji," je dejal predsednik inštituta Ifo Clemens Fuest.

Več vzrokov za pot navzdol

"Nemško gospodarstvo je na poti navzdol," je znižanje indeksa komentiral Fuest. Pred kratkim je Ifo opazno znižal svoje napovedi za Nemčijo - obseg bruto domačega proizvoda naj bi se letos povečal le za 1,1 odstotka. Med vzroki je navedel težave domače avtomobilske industrije pri potrjevanju novih evropskih standardov glede izpušnih plinov in porabe avtomobilov ter negotovosti, kot so brexit in ameriška trgovinska politika.

Nemčija avtocesta A9 Avtomoto Nemčija: prepoved za dizle tudi že na avtocesti

Svoje napovedi gospodarske rasti v letu 2019 pa namerava občutno znižati tudi vlada. Kot se je danes izvedelo iz krogov blizu koaliciji, naj bi za letos načrtovala gospodarsko rast v višini zgolj enega odstotka, medtem ko je lani jeseni Nemčiji za letos napovedala 1,8-odstotno rast. Minister za gospodarstvo Peter Altmaier bo novo napoved predstavil v sredo.

Slovensko razpoloženje januarja na mesečni ravni boljše, na letni slabše

Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je januarja na mesečni ravni izboljšalo in je bilo z 12,4 odstotne točke za 1,4 odstotne točke boljše kot decembra, od dolgoletnega povprečja pa višje za 12,7 odstotne točke. Na letni ravni se je razpoloženje poslabšalo, kazalnik gospodarske klime pa je bil za 3,7 odstotne točke nižje kot januarja lani, kažejo podatki statističnega urada.

Piranski zaliv Novice Nemčija obrnila hrbet Sloveniji? "Po naših informacijah ni spremenila svojega stališča."

Poslabšanje kazalnika na letni ravni je pripisati predvsem znižanju kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 2,4 odstotne točke), v nekoliko manjši meri pa so ga znižali še kazalniki zaupanja med potrošniki (za 1,0 odstotne točke), v trgovini na drobno in v gradbeništvu (vsak za 0,2 odstotne točke). Vpliv kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih je bil pozitiven (za 0,3 odstotne točke).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin