Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 2. 2015,
20.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zdravko Počivalšek

Četrtek, 12. 2. 2015, 20.53

7 let, 2 meseca

"Razmišljamo o nižji obremenitvi 13. in 14. plače in spremembi davčnih razredov"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo resno razmišlja o nižji obremenitvi 13. in 14. plače, s katero bi gospodarstvu omogočili nekaj več konkurenčnosti.

"Sramežljivo se spogledujemo tudi z idejo o spremembi davčnih razredov," je na podelitvi priznanj managerski izziv 2015 dejal minister Zdravko Počivalšek.

O kompleksnih spremembah ne razmišljajo Minister je spomnil, da ima Slovenija v primerjavi s preostalimi evropskimi državami eno od najnižjih obremenitev kapitala, po drugi strani pa eno od najvišjih obremenitev dela. "Imamo več možnosti, kako se tega lotiti, na ministrstvu pa ne razmišljamo o kompleksnih spremembah," je dejal Počivalšek na podelitvi, ki jo organizira revija Manager.

Počivalšek sicer ni želel napovedati, kdaj se bodo na vladi lotili omenjenih sprememb. Osnutek sprememb obremenitve 13. in 14. plače bi ministrstvo po njegovih besedah "na beli dan lahko privleklo v prvi polovici letošnjega leta, zadevo pa bi morali izpeljati do konca leta". Dejal je, da skorajšnje sprejetje rebalansa proračuna gospodarstvu prinaša stabilnejše poslovno okolje, vladi pa možnost, da se loti novih ukrepov.

Lotiti se nameravajo tudi sprememb delovne zakonodaje Poleg spremembe davčnih razredov se namerava gospodarski minister lotiti tudi sprememb delovne zakonodaje, "vendar samo, če smo pripravljeni storiti korak k varni prožnosti". Všeč mu je tudi ideja, da bi v povezavi s številom zaposlenih podjetje imelo možnost, da bi brez razloga lahko odpustilo določeno število zaposlenih. Stopnja brezposelnosti je namreč najvišja prav v državah, kjer je delovna zakonodaja najmanj prožna, je spomnil minister in ponovil, da delodajalec še nikoli ni brez razlogov odpustil res dobrega zaposlenega.

Po njegovih besedah imamo v Sloveniji po eni strani v javnem sektorju veliko zaposlenih za določen čas, v gospodarstvu veliko takih s pogodbami za določen čas, medtem ko mladi lahko o pogodbah samo sanjajo. "Če se tega ne bomo lotili, potem vedite, da smo ocenili, da se ne splača pogajati o tem, ali bo malica trajala 15 ali 30 minut," je dejal.

Počivalšek privatizacijo podpira Spregovoril je tudi o privatizaciji, ki jo, ko je dejal, podpira, če je premišljena in v korist države in podjetij, ki se prodajajo. Prodaja Telekoma Slovenije je po njegovih besedah trenutno na dobri poti, vendar pa sam "doživlja Citigroup", ki svetuje pri prodaji, kot "konflikt interesov". Znano je namreč, da je Citigroup tudi borzni posrednik Deutsche Telekoma.

Financiranje drugega tira v kombinaciji z evropskimi sredstvi in zasebnimi vlagatelji Minister se ni mogel izogniti v zadnjih dnevih pogostega vprašanja o možnostih financiranja drugega tira Divača‒Koper. "Ne vidim možnosti, da drugi tir financiramo samo s sredstvi iz proračuna. Verjamem pa, da to lahko naredimo v kombinaciji z evropskimi sredstvi in zasebnimi vlagatelji," je menil. Ko je govoril o lastniški strukturi Luke Koper, pa je dejal le, da država infrastrukture ne bo privatizirala, lahko pa se privatizira podjetje, ki ima koncesijo za upravljanje z njo.

Dejal je še, da ni racionalnih razlogov za odločitev, da nekdo v tem obdobju postane gospodarski minister. "Nekaj časa si tudi sam nisem znal odgovoriti, zakaj sem privolil v kandidaturo. Moja prednost je v tem, da želim delati v dobrobit slovenskega gospodarstva, najbolj vesel pa bom, če mi čim prej nastavijo mino in me spravijo s tega mesta," je še dodal.

Ne spreglejte