Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 4. 2012,
14.36

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 26. 4. 2012, 14.36

7 let, 2 meseca

"Različna mnenja o spremembah glede AUKN so se očitno prenesla na OECD"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister Janez Šušteršič se je odzval na navedbe OECD, da je novela, ki je AUKN odvzele nekatera pooblastila, odmik od dobre prakse.

Ministrstvo za finance je OECD o zakonskih spremembah, ki so AUKN odvzele nekatera pooblastila, natančno obveščalo, ni pa bilo pri tem edino in različna stališča o tem v Sloveniji so se očitno prenesla v OECD, se je odzval minister Janez Šušteršič.

Ministrstvo je Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) zelo natančno obveščalo o vsebini zakonskih sprememb in o razlogih zanje, je na novinarski konferenci po današnji seji vlade v Ljubljani dejal minister Šušteršič.

"Nismo bili edini, ki smo OECD o tem obveščali" "Nismo bili edini, ki smo OECD o tem obveščali. In različna stališča, ki so v slovenski javnosti in politiki glede tega bila, so se očitno prenesla tudi v OECD, ki pa se odziva diplomatsko," je dejal minister.

OECD meni, da je ponovna vloga ministrstev pri imenovanju članov nadzornih svetov družb v državni lasti in pri glasovanjih na skupščinah teh družb odmik od dobre prakse OECD. Ministrstvo za finance je sicer konec marca sporočilo, da OECD "pozdravlja" spremembe zakona o upravljanju kapitalskih naložb države.

"Bistveno je, da pripravljamo nov zakon ..." Šušteršič je poudaril, da je bistveno, da pripravljajo nov zakon, ki bo uvedel drugačen koncept upravljanja z državnimi naložbami. Tudi o tem so ves čas v stiku z OECD. "Zaenkrat so bili tam odzivi pozitivni; da gremo v pravo smer," pravi minister.

Vlada bo po njegovih besedah predvidoma v začetku maja obravnavala izhodišča za novi zakon, nato pa bodo začeli pripravljati zakon. "Do poletja bo jasno, kako bo urejeno upravljanje državnega premoženja v Sloveniji," napoveduje Šušterič in dodaja, da nekaterih institucij, ki jih imamo v Sloveniji, gotovo ne bo več, s tem pa bo tudi ta razprava v treh mesecih prehodnega obdobja postala brezpredmetna.

Novela zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, sprejeta marca letos, med drugim določa, da se mora Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) pred glasovanjem na skupščinah uskladiti z resornimi ministrstvi, soglasje pa, potem ko se ministrstva posvetujejo z ministrstvom za finance, poda vlada. Novela tudi znižuje vrednost naložb, s katerimi lahko brez predhodnega soglasja vlade razpolaga agencija, z do 20 na do pet milijonov evrov.

Ne spreglejte