Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2017,
13.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

raziskava podjetnik podjetništvo

Četrtek, 20. 4. 2017, 13.03

6 let, 6 mesecev

Raziskava: Uspešni podjetniki v Sloveniji uživajo ugled

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
podjetniki | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V Sloveniji imata dve tretjini prebivalstva pozitiven odnos do podjetništva, poslovne priložnosti jih zaznava četrtina, podjetniške namere v prihodnosti jih izkazuje 14 odstotkov, med ustaljenimi podjetniki pa je v Sloveniji sedem odstotkov posameznikov.

Rezultati največje svetovne raziskave na področju podjetništva Global Entrepreneurship Monitor (GEM) kažejo, da v Sloveniji 69 odstotkov odraslega prebivalstva verjame, da uspešni podjetniki v družbi uživajo velik ugled, kar našo državo uvršča na 12. mesto v evropskem merilu. 57 odstotkov ljudi verjame, da je podjetništvo dobra izbira kariere, kar nas uvršča približno na sredino lestvice v svetovnem in evropskem merilu.

Le četrtina pričakuje dobre poslovne priložnosti

"Čeprav torej Slovenci spoštujejo uspešne podjetnike, v precej manjšem deležu verjamejo, da je to dobra poklicna izbira," je pojasnil Miroslav Rebernik, vodja slovenskega dela raziskave GEM. "Slabo tudi zaznavajo poslovne priložnosti, saj samo četrtina odraslih prebivalcev meni, da so ali pa se bodo v naslednjih šestih mesecih v njihovem okolju pojavile dobre poslovne priložnosti.

V svetovnem merilu to pomeni rep lestvice – 59. mesto med 65 sodelujočimi državami. Na vrhu lestvice v Evropi je Švedska z 79 odstotki, na dnu pa Grčija z manj kot 13 odstotki," je dodal.

poslovne priložnosti | Foto:

Indeks zgodnje podjetniške aktivnosti, to je delež odraslega prebivalstva, ki je v procesu ustanavljanja podjetja ali že ima novo podjetje, je v Sloveniji lani narasel na osem odstotkov, s čimer se je Slovenija uvrstila šele na 48. mesto med 65 državami, ki so bile leta 2016 vključene v raziskavo.

Podjetniški potencial se izgublja

GEM spremlja podjetniško aktivnost v vseh fazah podjetniškega procesa. Rezultati kažejo, da se podjetniški potencial izgublja. Raziskava ugotavlja, da  ima v Sloveniji dve tretjini prebivalstva pozitiven odnos do podjetništva, poslovne priložnosti jih zaznava četrtina, podjetniške namere v prihodnosti jih izkazuje le še 14 odstotkov, med ustaljenimi podjetniki pa je v Sloveniji le sedem odstotkov posameznikov.

"Da bi izgubo potenciala zmanjšali, potrebujemo posamezne specifično oblikovane podporne ukrepe v vsaki posamezni fazi podjetniškega procesa, saj splošna, neusmerjena podpora podjetnikom ne daje dovolj dobrih rezultatov," je opozoril Rebernik.

Leta 2016 se je delež ustaljenih podjetnikov - to je tistih, ki imajo podjetje dlje kot tri leta in pol - v starostni skupini od 25 do 34 let precej zmanjšal in bistveno zaostaja za preostalimi proučevanimi skupinami držav.

izobrazba podjetnikov | Foto:

Največji zaostanek pri spodbudni podjetniški kulturi

Na devetih področjih, kolikor jih raziskava spremlja, je najnižjo oceno prejela kakovost izobraževanja in usposabljanja za podjetništvo na osnovni ravni izobraževanja (s povprečno oceno 2,7 na lestvici od 1 do 9).

Na področju spodbudne podjetniške kulture Slovenija še vedno najbolj zaostaja za povprečjem držav članic EU. Tudi zato bi morali začeti sistematično uvajati primerne podjetniške vsebine na vseh ravneh izobraževalnega procesa ter vzgajati vrednote ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti, menijo raziskovalci.

Slovenija se je raziskavi, ki jo usklajuje koordinacijski tim na London Business School (Velika Britanija) in Babson College (ZDA), pridružila leta 2002. Nosilec slovenskega dela raziskave je Inštitut za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, ki skupaj z raziskovalci iz preostalih nacionalnih timov tudi aktivno sokreira nadaljnji razvoj vsebine in metodologije svetovne raziskave.
Ne spreglejte