Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 3. 2011,
13.54

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 3. 3. 2011, 13.54

7 let, 2 meseca

Razglašene najbolj zaupanja vredne blagovne znamke v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najbolj zaupanja vredne blagovne znamke v Sloveniji so Renault, Gorenje, Telekom Slovenije, NLB, Zavarovalnica Triglav, Pop TV, Val 202, Slovenske novice. SiOL v svoji kategoriji slavil že petič.

Med institucijami je največje zaupanje v televizijo in radio, med poklici pa v gasilce. Zaupanje v EU je 36-odstotno, v evro pa 51-odstotno, kaže raziskava Trusted Brand 2011. Kot je danes v Ljubljani pojasnil direktor marketinga in odnosov z javnostmi pri Mladinski knjigi Založba - ta je izdajateljica revije Reader's Digest Slovenija - Iztok Sila, se je Slovenija letos po štirih letih lokalnega izvajanja prvič pridružila vseevropski raziskavi Trusted Brand, ki jo revija Reader's Digest izvaja že 11 let.

Urednica je poudarila, da je Reader's Digest bralce v raziskavi povprašal tudi po zaupanju v institucije, EU, evro in poklice. Izkazalo se je, da je zaupanje v institucije v vseh 16 sodelujočih državah nizko, saj sta 50 odstotkov glasov dosegli le dve - poroka (67 odstotkov) ter radio in televizija (51 odstotkov).

V Sloveniji sta med zaupanja vrednimi institucijami najvišje televizija in radio (60 odstotkov), sledijo pa evro (51 odstotkov), okoljevarstveniki (50 odstotkov), tisk (48 odstotkov), banke (45 odstotkov) in poroka (43 odstotkov). Slovenski odstotek zaupanja v institut poroke je najnižji med vsemi sodelujočimi državami, je izpostavila Petkova.

Najmanj Evropejci zaupajo oglaševalski industriji (81 odstotkov), Slovenci pa vladi (84 odstotkov).

Zaupanje v EU je med 16 državami 37-odstotno, med državami članicami pa 40-odstotno. Največje zaupanje v sedemindvajseterico imajo po besedah urednice Poljaki (56 odstotkov), v Sloveniji pa je zaupanje 36-odstotno.

Polovica anketirancev ima malo zaupanja v evro ali pa mu ne zaupa, med državami z evrom pa je stopnja zaupanja 51-odstotna. Najbolj evru zaupajo na Finskem (69 odstotkov), najmanj pa na Češkem (27 odstotkov), ki nima evra. Slovenija beleži povprečje oz. 51-odstotno zaupanje v skupno evropsko valuto.

Po besedah Petkove med poklici v Evropi ljudje najbolj zaupajo gasilcem (93 odstotkov), velik odstotek zaupanja pa uživajo tudi poklici v zdravstvu - medicinske sestre, lekarnarji in zdravniki (80 odstotkov). Na drugi strani 89 odstotkov ljudi ne zaupa politikom.

Gasilci so na prvem mestu pristali tudi v Sloveniji (96 odstotkov), sledijo pa jim piloti (92 odstotkov), medicinske sestre (90 odstotkov), lekarnarji in zdravniki (oboji 82 odstotkov). Tudi v Sloveniji najmanj zaupamo politikom (94 odstotkov). Zanimivo je, da Slovenci novinarjem zaupamo precej bolj kot ostali, vključeni v raziskavo. Povprečje je namreč 29 odstotkov, v Sloveniji pa je zaupanje 41-odstotno, je še izpostavila urednica.

Ne spreglejte