Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 6. 2012,
7.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 10. 6. 2012, 7.46

7 let, 2 meseca

Rayoj: Pomoč bo Španijo rešila pred popolnim gospodarskim polomom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dogovor držav z evrom, da Španiji zagotovijo posojilo za sanacijo problematičnega bančnega sektorja, je španski premier Mariano Rajoy označil za uspeh.

"Zmagali sta kredibilnost Evrope in prihodnost evra," je dejal. S pomočjo svežega denarja bo španski bančni sektor znova sposoben zagotavljati posojila prebivalcem in gospodarstvu. "Brez kreditov ni investicij, brez investicij pa ni ustvarjanja delovnih mest," je poudaril Rajoy. Ob tem je španski premier dejal, da je evropska pomoč le del širšega načrta za sanacijo španskega gospodarstva. Sestavljajo jo krediti španskim bankam, ki jih bodo morale slednje vrniti. Rayoj: Vlada točno ve, kam je namenjena Izrazil je še prepričanje, da so reforme njegove vlade, ki je oblast prevzela decembra, državo rešile pred potrebo po še večjem rešilnem paketu. "Če ne bi naredili tega, kar smo v zadnjih petih mesecih, bi bil sobotni predlog rešilni paket za celotno Španijo." Tudi glede rešilnega paketa je Špance zaprosil za razumevanje. "Vlada točno ve, kam je namenjena," jim je zagotovil. "Brezposelnost se bo še zvišala" Rajoy je sicer posvaril, da evropsko posojilo "predstavlja korak v pravo smer, a še ne pomeni rešitve težav španskega gospodarstva". Država bo tako letos ostala v recesiji, brezposelnost pa se bo s sedanje, skoraj 25-odstotne stopnje, še zvišala, je bil realen. "Odločitev je bila težka" Zanikal pa je namige, da je bila Španija prisiljena zaprositi za pomoč. "Nihče me ni prisilil in ne vem, če je prav, da to razkrijem, a sem prav jaz pritiskal v smeri kreditne linije," je še dejal španski premier. Poudaril je še, da je bila njegova odločitev težka, a je prepričan, da bo državo rešila pred popolnim gospodarskim polomom, hkrati pa bo okrepila zamajano zaupanje v EU.

Državi bodo namenili do 100 milijard pomoči Španski finančni minister Luis de Guindos je v soboto sporočil, da je njegova vlada izrazila namen za sprejetje evropske finančne pomoči, namenjene za dokapitalizacijo bank, ki bodo to pomoč potrebovale. Finančni ministri območja evra pa so se na sobotni videokonferenci dogovorili, da bodo državi namenili do 100 milijard evrov pomoči. Rajoy je sicer poudaril, da 100 milijard evrov ni vsota, o kateri bi se že dogovorili.

Branil se je še pred očitki ogorčene javnosti, saj so le nekaj ur pred javno objavo prošnje za pomoč predstavniki španske vlade zagotavljali, da odločitve še niso sprejeli in da je še več dni ne bodo. Rajoy je pri tem izpostavil potrebo po diskretnosti. "Včasih nas vprašate stvari, o katerih ne smemo govoriti, ker bi lahko s tem vplivali na potek pogajanj," se je zagovarjal.

Vsesplošno odobravanje odločitve za pomoč Španiji Na odločitev Španije, da območje evra zaprosi za pomoč, se je medtem pohvalno odzvala izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde. Odločitev za pomoč Španiji so pozdravili tudi v Washingtonu, Tokiu, Bruslju in drugih evropskih državah.

"Toplo pozdravljam izjavo evroskupine, ki dopolnjuje ukrepe španskih oblasti v zadnjih tednih za utrditev bančnega sistema. Nudenje kredibilne podpore za dokapitalizacijo šibkih segmentov bančnega sistema je bilo ključno priporočilo nedavne ocene IMF o španskem finančnem sektorju," je sporočila Christine Lagarde.

Lagardeova pohvalila pripravljenost španskih partnerjev v območju evra Lagardeova je pohvalila pripravljenost španskih partnerjev v območju evra za sprejetje finančne podpore, ki bo v pomoč ukrepom španskih oblasti. Višina pomoči naj bi polno zadovoljila potrebe španskega bančnega sistema, IMF pa ostaja še naprej pripravljen, da na prošnjo članic območja evra podpre izvajanje in nadzor finančne pomoči skozi redna poročila, je dejala.

Rehn: Španija naj uradno prošnjo za pomoč posreduje hitro Evropski komisar za širitev Olli Rehn je ob novici dejal, da je odločitev držav z evrom o pomoči španskemu bančnemu sektorju jasen signal trgom, da je evroobmočje odločeno ukrepati za ohranitev stabilnosti. Dejal je, da mora Španija kmalu, še pred prihodnjim srečanjem finančnih ministrov EU, ki bo 21. junija, posredovati uradno zahtevo za pomoč.

Rehn je tudi potrdil, da se bodo pogoji za dodelitev pomoči nanašali zgolj na španski bančni sektor. "Ne bo pogojev v zvezi s proračunsko politiko ali strukturnimi reformami," je dejal.

Zadovoljni tudi v ZDA in na Japonskem Ameriški finančni minister Timothy Geithner je izrazil zadovoljstvo z odločitvijo Madrida. "Pozdravljamo ukrepe Španije za dokapitalizacijo bančnega sistema in zaveze njenih evropskih partnerjev o podpori," je dejal. "Gre za konkretne korake na poti do finančne unije, ki je ključna za trdnost območja evra," je dodal. V ZDA so sicer v zadnjih dneh večkrat opozorili, da utegne kriza v območju evra škodovati tudi ameriškemu gospodarstvu, čigar okrevanje je po izhodu iz krize še vedno krhko, posredno pa tudi ameriškemu predsedniku Baracku Obami, ki se bo jeseni potegoval za nov mandat.

Zadovoljni so tudi v Tokiu. Japonski finančni minister Jum Azumi je ocenil, da je to "prvi velik korak" pri stabilizaciji evropskega in svetovnega gospodarstva. Evropske voditelje je pozval, naj bodo prožni pri ukrepanju.

Evropska komisija je prav tako pozdravila odločitev Španije, da območje evra zaprosi za pomoč pri reševanju svojega bančnega sektorja, ter odločitev evroskupine, da prošnji ustreže. Predsednik komisije Jose Manuel Barroso in komisar za denarne zadeve Olli Rehn sta izrazila prepričanje, da bo Španiji uspelo znova pridobiti zaupanje trgov. Kot sta sporočila Barroso in Rehn, bodo prestrukturiranje bančnega sektorja, nadaljevanje strukturnih reform in fiskalna konsolidacija prispevali "k obnovitvi zaupanja vlagateljev in trgov ter ustvarili pogoje za ponovno rast in ustvarjanje novih delovnih mest".

Napovedala sta še, da bo komisija z Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom hitro opravila tehnično oceno potreb španskih bank.

"Dober dogovor in močan izraz solidarnosti" Odločitev Španije, da zaprosi za pomoč, je v soboto zvečer pozdravil tudi francoski finančni minister Pierre Moscovici. "To je dober dogovor in močan izraz solidarnosti," je dejal. Dodal je, da je sam vztrajal, da morajo biti pogoji za dodelitev pomoči strogo omejeni na bančni sektor in da ne vključujejo splošnih varčevalnih ukrepov.

Schäuble: Pomoč bo dobila španska država in ne banke neposredno Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je opozoril, da še ni jasno, koliko kapitala bodo dejansko potrebovale španske banke, obenem pa je poudaril, da je Španija po oceni vseh mednarodnih institucij na pravi poti. Obenem je ocenil, da bo višina sredstev za pomoč morala zadostovati za uspešno dokapitalizacijo španskih bank in za odpravo nezanesljivosti na finančnih trgih.

"Kriza v območju evra ubija britanska prizadevanja za oživitev gospodarstva" Medtem pa je britanski finančni minister George Osborne, čigar država ni članica območja evra, ocenil, da kriza v območju evra "ubija" britanska prizadevanja za oživitev gospodarstva. Poudaril je, da bi rešitev krize v državah z evrom bolj kot kar koli pomagala britanskemu gospodarstvu, ki je konec lanskega leta znova padlo v recesijo.

Ne spreglejte