Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
16. 12. 2010,
12.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 16. 12. 2010, 12.39

7 let, 2 meseca

Rado Pezdir: Če ne morejo preživeti po zakonih, naj bankrotirajo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Namera Elektra Maribor o dodatnem strošku za gospodinjske odjemalce je, vsaj za zdaj, umaknjena. Toda kakšna (neprijetna) presenečenja uporabniki lahko še pričakujemo?

"Ves čas so obstajale grožnje za uvedbo takih stroškov in regulator tega trga se je postavil na njihovo stran, v nasprotju z akcijo z bankami," je za SiOL povedal mag. Rado Pezdir iz Društva za pravno državo. "Če pridemo do tega, da vsak v državi, ki izdaja račun, dodatno obračuna vodenje računa, bomo bankrotirali," pove vidno ogorčen in se sprašuje: "Ali si predstavljate, da vam ob nakupu v trgovini s hrano posebej zaračunajo izdajo računa?"

Pojasnjuje, da gre ob takih poskusih tudi za prevaro, saj elektrodistributerji in drugi poslovni subjekti stroške svoje dejavnosti že zaračunajo skozi maržo in bi z morebitnim dodatnim zaračunavanjem izdaje računa to pravzaprav zaračunali dvakrat. "Vedeti morajo, da je treba poslovati po zakonih; če ne morejo preživeti s poslovanjem po zakonu, naj bankrotirajo, ne morejo pa se preživljati s krajo – če mi ne smemo, naj to velja tudi za njih."

Najmanj štiri kršitve Prvotno namero Elektra Maribor, s katero so po 3. januarju 2011 vse gospodinjske odjemalce želeli obremeniti z mesečnim stroškom za vodenje računa v višini 0,828 evra (0,69 evra + DDV) ocenjuje kot zelo nespretno, saj naj bi s tem kršili vsaj štiri zakone. "Oni se sklicujejo na svoje splošne pogoje poslovanja, a člen, na katerega se sklicujejo govori samo o izrednih zahtevkih računa. V uredbi vlade Republike Slovenije o poslovanju elektrodistributerjev in zakonu o varstvu potrošnikov piše, da je ob bistveni spremembi pogojev poslovanja, cena in nova postavka to zagotovo sta, treba obvestiti vsakega komitenta in mu omogočiti odstop od pogodbe brez kazni. Tretje: kako oni vodijo račun, če niso finančna institucija? Zakon o finančnih institucijah točno pove, kdo lahko vodi račun, Elektro Maribor pa se izdaja, da opravlja dejavnost, za katero niso registrirani – vodenje računa. Nadalje menim, da so kršili konkurenčno pravo, ker imata Elektro Gorenjska in Elektro Maribor zelo blizu cene za ta obračun in če bi se Mariborčani odločili za množičen odhod, zagotovo ne bi šli na Elektro Gorenjsko, ki to obračunava že od leta 2008 – pa jih bomo zato danes prijavili."

Tiho nadomestilo za povračilo preplačane elektrike? Pezdir motivacijo zdaj že spodletele namere Elektra Maribor vidi v želji za "kaznovanjem uporabnikov zaradi nedavnega povračila preplačane elektrike in v podaljševanju dobičkonosnosti." Njegovi izračuni izhajajo iz ocene, da ima Elektro Maribor okoli 190 tisoč gospodinjskih odjemalcev: "To je skoraj dva milijona evrov dodatnega prihodka na leto, iz naslova preplačane elektrike pa so morali vrniti 1,5 milijona."

Še preden so iz Elektra Maribor sporočili, da se svoji nameri odpovedujejo, smo poskusili dobiti mnenja in odgovore tudi od petih drugih slovenskih elektrodistributerjev. Uspelo nam je pri treh, pri dveh so pa tako stacionarni kot mobilni telefoni predstavnic za stik z javnostmi celo dopoldne zvonili v prazno.

Vsakdo ima stroške in svojo strategijo V Elektru Celje v tem trenutku ne razmišljajo o uvedbi stroška za vodenje računa. "Dejstvo je, da vsako elektrodistribucijsko podjetje in vsakdo ima stroške z obdelavo in pošiljanjem računa, a verjetno ima vsakdo pri sebi neko politiko in strategijo. Elektro Celje te stroške pokriva z obstoječimi postavkami," je za SiOL povedala Andreja Bezjak iz Elektra Celje.

Iz Elektra Ljubljana so nam pisno odgovorili, da v letu 2011 ne načrtujejo sprememb pogojev in cenika za osnovno oskrbo z električno energijo in spomnili, da so zadnjo spremembo cenika uveljavili 1. marca 2009 ter da so takrat odjemalce o tem ustrezno obvestili. Zapisali so še, da Elektro Ljubljana od leta 2009 ponuja tudi paketno oskrbo, ki zagotavlja cene za izbrano časovno obdobje, a so ob tem poudarili, da dobavitelji električne energije lahko, v skladu z veljavno zakonodajo, prosto oblikujejo ceno električne energije.

Dodatne postavke so zamegljevanje ponudbe "Nikakor ne, ravno nasprotno," je na vprašanje ali načrtujejo pri distributerju Gen-I svojim odjemalcem obračunavati strošek vodenja računa odgovorila Ksenija Jankovič. Potrdila je, da vse stroške svojega poslovanja, tudi "vodenje računa" pokrivajo iz tarife.

Iz njihovih izkušenj ob zagonu je pri dotedanjih dobaviteljih gospodinjske odjemalce najbolj motil "en kup drobnih postavk in drobnega tiska ter progresivnih lestvic, ki so se uvajale leta 2009, tako da ljudje niso več razumeli ponudbe. Račun za elektriko je že sam po sebi dovolj zapleten, ker imamo tarife, trošarine, omrežnine, dodatne postavke pa so zamegljevanje ponudbe in dodajanje stroškov, ki se na koncu kar naberejo."

Ne spreglejte