Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 1. 2011,
15.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 6. 1. 2011, 15.34

7 let, 2 meseca

Radićeva ne prevzema krivde za neuresničitev načrtov X6D

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za gospodarstvo je bilo 22. novembra lani seznanjeno z odločitvijo podjetja X6D Limited, da namerava načrtovano investicijo preseliti v drugo državo Evropske unije.

Zato je zaustavilo postopek dodeljevanja finančne spodbude, ki je bil v sklepni fazi, je v odgovoru na poslansko vprašanje Radovana Žerjava zapisala ministrica Darja Radić.

"Vloga ministrstva je bila pozitivna"

Kot je še zagotovila Radićeva, so na gospodarskem ministrstvu vložili veliko napora in prizadevanj, da bi bil postopek končan uspešno in v najkrajšem možnem času. Vzrok za to, da v Mariboru načrtovane vzpostavitve proizvodnje 3D očal ne bo, je gospodarska ministrica pripisala zgolj odločitvi omenjenega tujega investitorja, ki se je tako odločil, da bi lahko pravočasno izvršil prevzete pogodbene obveznosti do naročnikov.

"Na ministrstvu za gospodarstvo ocenjujemo, da je bila naša vloga v postopku od vsega začetka pozitivna in da smo storili vse, kar je bilo mogoče v zakonsko predpisanih okvirih, a do dokončnega dogovora zaradi objektivnih okoliščin ni prišlo," je še zapisala Radićeva in dodala, da so odločitve podjetij za naložbe v Sloveniji izključno stvar strateške odločitve vodstva teh podjetij na podlagi izdelanega poslovnega načrta.

"Postopek dodeljevanja državnih pomoči je transparenten"

V kolikor podjetje kandidira za pridobitev pomoči oziroma spodbude države, mora nujno slediti pravilom o dodeljevanju državnih pomoči v Sloveniji, ki so vnaprej znana. Postopek dodeljevanja državnih pomoči na podlagi javnih razpisov poteka na transparenten način in je predmet nadzora tako s strani pristojnih organov kot tudi zainteresirane javnosti, je še pojasnila Radićeva.

Žerjav: Vlada nonšalantno odganja tuje vlagatelje Žerjav se je že odzval na omenjeni odgovor Radićeve, iz katerega je po njegovem razvidno, da je podjetje preprosto obupalo nad vso birokracijo in administrativnimi postopki, časa za izpolnjevanje pogodbenih obveznosti, ki jih je imelo podjetje pa je preprosto zmanjkalo. Predsednik SLS je ob tem izrazil ogorčenje in zaskrbljenost, da vlada "nonšalantno in nerazumno odganja še tiste redke tuje vlagatelje, ki se resno pripravljeni vlagati v Sloveniji".

Po prepričanju Žerjava gre za enega večjih "kiksov" ministrstva za gospodarstvo v lanskem letu, ob tem pa se postavlja tudi vprašanje, koliko načrtovanih tujih naložb in s tem novih delovnih mest je Slovenija izgubila zaradi neodzivnosti, zapletenih administrativnih postopkov in očitno tudi ozke politične računice oz. notranjih koalicijskih igric že v preteklosti.

"Pristojni morajo odgovarjati" Žerjav zdaj pričakuje dodatna pojasnila v zvezi z nenadno uvedbo "dodatne presoje" tega konkretnega tujega vlagateljskega projekta, ki se je zgodil po odhodu prejšnjega ministra Mateja Lahovnika in je obravnavani naložbeni projekt zavlekla do faze, da je tuji vlagatelj moral poiskati drugačno rešitev, čeprav je bil osnutek pogodbe na mizi že v juniju 2010.

"Če za takšne napake ne bomo iskali odgovornosti pristojnih, potem ne moremo pričakovati obrata gospodarske slike na bolje," še dodaja Žerjav, ki napoveduje dodatna vprašanja za aktualno gospodarsko ministrico tudi glede spodbud ostalim projektom v času njenega ministrovanja.

Ne spreglejte