SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Radićeva na srečanju Združenja Manager o prioritetnih ukrepih vlade

3

termometer

Kriza je opozorila na strukturne probleme Slovenije, zato je treba zdaj predvsem pogledati naprej in se poskusiti čim prej izviti iz težav, je dejala ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Kot je dodala, o tem intenzivno razpravlja tudi vlada, ki si je kot ključno nalogo zadala spodbuditi konkurenčnost gospodarstva.

"Vlada je že oblikovala ključne ukrepe in projekte"

Kot je na tradicionalnem januarskem srečanju Združenja Manager poudarila Radićeva, je vlada že oblikovala ključne ukrepe in projekte. Po dveh letih, ko je bila v ospredju sanacija bančnega sistema in ohranjanje socialne stabilnosti, je zdaj čas za spodbujanje konkurenčnosti.

V politiki konkurenčnosti je vlada po besedah Radićeve izoblikovala tri ključne horizontalne ukrepe, ki jih bodo izvedli do konca mandata - to so davčna zakonodaja in s tem povezana uvedba projekta socialne kapice, delovna zakonodaja in intenzivno izvajanje programa odprave administrativnih ovir.

"Projekt podpirajo vsi razvojni ministri"

Glede uvedbe socialne kapice 100-odstotnega soglasja še ni, a, kot poudarja Radićeva, projekt podpirajo vsi razvojni ministri. Dogovor je, da se naredijo točni izračuni, kako bo uvedba kapice vplivala na javnofinančni primanjkljaj.

Po končani razpravi o pokojninski reformi Radićeva upa na dovolj Svetlikove energije za pripravo nove delovne zakonodaje. Predlogi že nastajajo, rešitve pa gredo v smer zagotavljanja prožne varnosti. Glede programa odprave administrativnih ovir je bila ministrica skrivnostna, razkrila pa je, da so predlagali močan motiv, ki bo ministre prisilil k temu, da bodo bolj zavzeto pristopili k njihovi odpravi.

Ministrica si želi konstruktivnih predlogov Na ministrstvu za gospodarstvo pa sta ključni nalogi spodbuditi najbolj prodorne dejavnosti in okrepiti internacionalizacijo podjetij.

Radićeva si želi konstruktivnih predlogov in sodelovanja gospodarstva, kar obljublja novi predsednik Združenja Manager Dejan Turk, ki je prav danes, po odstopu Aleksandra Svetelška s tega položaja, prevzel funkcijo vodenja združenja. Kot pravi Turk, je cilj pomagati tako državi kot delavcem in zagotoviti zdravemu jedru gospodarstva, da čim prej izplava iz krize. "Pomagali bomo z izkušnjami in znanjem, ne z obsodbami," je zatrdil.

"Pričakujemo jasen paket ukrepov" Gospodarstveniki opozarjajo na nujnost ustrezne insolvenčne in delovnopravne zakonodaje ter pričakujejo jasen paket ukrepov za krepko zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja že v letošnjem letu.

Turk: Obstajajo določene anomalije

Turk je kot problematične izpostavil tiste posameznike, ki so izgubili smisel za poslovno etiko, in napovedal, da se bodo z njimi pogovorili tudi v okviru združenja. Medtem ko slovenski management po njegovih besedah dobro opravlja svoje delo, pa Turk priznava, da določene anomalije obstajajo.

Priznanje za Nika Kača Združenje Manager je sicer dolgoletnemu predsedniku Banke Celje Niku Kaču podelilo priznanje združenja za življenjsko delo na področju managementa. Kač je leta 1987 prevzel vodenje tedaj še celjske podružnice Ljubljanske banke, ki se je kasneje preoblikovala v Banko Celje. Banko je kot predsednik uprave vodil vse do svoje upokojitve leta 2008.

Kač je bil v svoji karieri tudi član več nadzornih svetov - Združenja bank Slovenije, Cinkarne Celje, Term Olimia, CMC Celje in novosadske Continental banke.

Združenje je podelilo štipendiji Združenje Manager je tudi razglasilo imeni prejemnikov dveh štipendij iz sklada za štipendiranje sekcije mladih managerjev. To sta Shar Kurtishi, diplomant IEDC poslovne šole Bled, in Dafne Dimitrova, podiplomska študentka na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin